МВС пропонує давати до шести років за

МВС пропонує давати до шести років за "виборну гречку"

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ ініціює посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Відповідний проект закону на засіданні уряду презентували міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і його заступник Тетяна Ковальчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“МВС спільно з громадською мережею “ОПОРА” та іншими суб'єктами виборчого процесу підготувати проект закону України, який називається “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства”. Робота над цим законопроектом ішла майже 2 роки, він пройшов тривале публічне обговорення та отримав позитивні експертні оцінки. Проект закону погоджений з усіма зацікавленими міністерствами і відомствами”, - сказав глава МВС.

За його словами, ключовими змінами, які пропонуються в законопроекті, є невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

Заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук зазначила, що у документі пропонується запровадити санкції у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років за такими статтями Кримінального кодексу, як “незаконне використання, вкидання виборчого бюлетеня”, “порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом чи спостерігачем” “отримання виборцем неправомірної вигоди, пов'язана з реалізацією активного чи пасивного виборчого права” тощо.

Законопроектом також пропонується за надання виборцям неправомірної вигоди, фальсифікацію виборчої документації та непрямий підкуп виборців позбавляти волі до 6 років.

“Правоохоронці отримують можливість здійснювати негласні слідчі дії та збирати належні докази для притягнення до відповідальності недобросовісних учасників у передвиборчій боротьбі. Підкуп виборців залишається найбільшою загрозою проведення виборів у нашій державі і є ключовим викликом для правоохоронців, які наразі не можуть застосувати негласні  слідчо-розшукові дії під час розслідування злочинів, віднесених до цієї категорії справ”, - наголосила заступник міністра.

Проект закону також передбачає запровадження відповідальності за підкуп кандидата і  криміналізацію здійснення передвиборної агітації, яка супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди. За словами Ковальчук, у законопроекті суттєво розширюється поняття неправомірної вигоди, яка може надаватися виборцям. Зокрема, до неї пропонується віднести спиртні напої та продукти харчування.

Вона додала, що у проекті закону пропонується також скасувати кримінальну відповідальність за знищення чи приховування виборцями своїх власних бюлетенів, обмежившись штрафом.

Читайте також: Паски замість гречки: КВУ розповів про політичний креатив

Проект закону також передбачає звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно повідомили правоохоронним органам про вчинення злочинів щодо підкупу виборців або фальсифікації виборчої документації. Водночас, як наголосила Ковальчук, звільнення від кримінальної відповідальності не буде застосовуватися до організаторів підкупу виборців чи злочинної діяльності з фальсифікації виборчої документації.

“Зміни, передбачені законопроектом, спрямовуються перш за все на формування передумов  та інструментарію для виявлення і розслідування злочинів та притягнення до відповідальності винних осіб”, - підкреслила Ковальчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-