Нові правила прийому дітей до школи ще обговорюються – Гриневич

Нові правила прийому дітей до школи ще обговорюються – Гриневич

Укрінформ
Норма законопроекту щодо зарахування дітей до початкової школи за місцем проживання - за реєстрацією або нотаріально засвідченим договором оренди - не остаточна, вона обговорюється експертним та громадським середовищем.

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час Години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це проект. Він буде винесений на громадське обговорення. Зараз йде експертне і громадське його обговорення. І випливає цей законопроект з практики, яка є у багатьох цивілізованих країнах, коли дитина початкової школи вчиться якнайближче до місця проживання", - сказала Гриневич.

Вона зазначила, що зараз йде робота з офісом Уповноваженого з прав людини, щоб зменшити кількість довідок і бюрократичних вимог "максимально до вимог законодавства".

"Щодо процедури, яка планується в самому проекті, в законі про освіту чітко сказано: початкова школа однакова для всіх і має бути якнайближче за місцем проживання. Отже, якщо залишаються вільні місця, то за певними критеріями, чіткими і прозорими, відбувається зарахування і дітей з додаткових районів, які не є районами обслуговування цієї школи", - підкреслила міністр.

Водночас вона зауважила, що ця норма з'явилася в документі через те, що більшості українських громадян "остогидло, коли вони приходять до першого класу і їх змушують платити якісь хабарі, тому що хтось по дзвінку чи по хабару влаштовує свою дитину в якусь школу".

"Батьки бачать школу із свого вікна і не можуть влаштувати туди дитину, тому що ті, хто змогли влаштуватись там за хабар або по дзвінку, могли це зробити. Тому ми хочемо вирішити цю ситуацію за справедливими, дуже чіткими, прозорими правилами", - підкреслила Гриневич.

Читайте також: Нова українська школа: що зміниться для дітей з 1 вересня

Як повідомлялося, раніше у Міносвіти заявили, що розробляють процедуру зарахування дітей до перших класів, згідно з якою дитина гарантовано зможе вчитись за місцем проживання, проте матиме змогу піти і в іншу школу, якщо там будуть вільні місця.

Зазначалося, що відповідна процедура буде виписана в новому "Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти", над створенням якого працюють у МОН. До роботи над цим Порядком залучено спеціальну робочу групу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-