1 квітня: народний календар і астровісник

1 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
«За тиждень – Великдень! Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!»; навіщо вербою били дітей і що віщують зорі на квітень.

Сьогодні Вербна неділя – саме так здавна називали українці величне церковне свято Входу Господнього до Єрусалима і яке було останньою урочистою подією перед початком Страсного тижня, що завершиться Великоднем. Цього дня Ісус верхи на сумирному віслюку тріумфально в’їхав до Єрусалима. Місцевий люд радо вітав Ісуса, встилаючи Йому дорогу пальмовим гіллям. Щоправда, через тиждень ті ж самі люди волали до Пілата: «Розіпни Його!»

Так як в Україні пальма не росте, то наші пращури замінили її на вербу. Саме верба й стала одним із головних символів цього свята. Люди зранку йшли до храмів, аби посвятити вербу, бо вірили у цілющу властивість освячених гілочок. Це дерево сповіщало про прихід весни, мало багато лікувальних властивостей. Першими намагалися взяти гілочки діти, адже кому дістанеться найбільша, «той буде найщасливішим». При цьому годилося відщипнути пухнастого котика і проковтнути, «щоб горло не боліло і не наростали в ньому гулі». Кому дісталась суха гілка, то значило, що у господарстві не вестимуться вівці. Повертаючись з церкви, селяни встромлювали більші галузки біля дороги чи на городі, «щоб освячене дерево пустило глибоке коріння». Посвячені галузки верби клали не тільки біля ікон, але й затикали у хліві та стайні, «щоб нечиста не правувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі». А ще прутиками освяченої верби злегка били дітей, щоб були здорові, один одного («щоби ніжки не кульгали, щоб голівка не боліла»), худобу, землю. Подібна традиція існувала не тільки в українців, але й у всіх східних слов’ян і частково у південних поляків, чехів. В Білорусії існував звичай освячувати в церкві все дерево верби. Потім його виносили, обламували гілочки й розносили по домівках.

Іменинники сьогодні Дарина, Іларія, Дмитро, Іван, Софія.

Нині 15-ий місячний день. Його символ – змій, шакал, бог часу і простору Зурван. Координати, в яких цього дня варто знаходитись: дім, природа, помірне спілкування з рідними, відпочинок. Не бажано потурати ні своїм, ні чужим егоїстичним забаганкам, а також розпускатися в емоційному чи в фізичному плані. Можуть виникнути сильні спокуси, але треба намагатися протистояти. Найкраща медитація – тиша, блаженне умиротворення. Квітень обіцяє бути насиченим і продуктивним, на нас чекає чимало несподіванок: часом прикрих, а іноді просто неймовірно чудових і захопливих!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році: – 8,7; а найтеплішим у 2016 - +20,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-