Правки до КПК паралізували правоохоронну систему - Луценко

Правки до КПК паралізували правоохоронну систему - Луценко

Укрінформ
Непродумані поправки до Кримінального процесуального кодексу паралізували роботу правоохоронної системи.

Про це написав у четвер на своїй сторінці у Facebook генпрокурор Юрій Луценко.

"Як я і попереджав ВР - непродумані поправки до КПК паралізували правоохоронну систему. На фото - запис станом на 6 ранку черги на право (!) подати клопотання до Печерського райсуду, які можливо (!) будуть розглянуті 25 червня. Обшуки у справах по вбивству, арешти майна у справах про розкрадання, експертизи у справах про згвалтування - все в ТРЬОХМІСЯЧНІЙ черзі", - зазначив він.

Читайте також: Суди "завалили" дозволами на похорони - поліція

Як повідомляв Укрінформ, з 15 березня набули чинності так звані "правки Лозового" до Кримінального процесуального кодексу. Згідно з ними, без довідки з суду поховання неможливе, навіть якщо людина померла вдома природною смертю. Окрім цього, слідчий вже не призначатиме експертизу, а дозвіл на проведення експертизи має дати суд. На це рішення може піти не менше 72 годин. Також згідно з цими правками, якщо впродовж 18 місяців не розкриті навіть найважчі злочини, їх автоматично закриватимуть. Крім того, слідчі і прокурори з 15 березня змушені направляти клопотання до судів за місцем реєстрації правоохоронних органів.

22 березня Верховна Рада внесла зміни до КПК щодо припинення дії "правок Лозового". Зокрема, парламент вніс зміни до статей 132, 184, 234 Кримінального процесуального кодексу України стосовно виключення таких положень. Отже, парламент повернув дію норм у редакції до внесення в них змін 3 жовтня 2017 року, які набули чинності з 15 березня. 29 березня закон направлено на підпис Президенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-