Гриневич закликала виші не набирати іноземних студентів через посередників

Гриневич закликала виші не набирати іноземних студентів через посередників

Укрінформ
Міністр освіти та науки Лілія Гриневич закликала вищі навчальні заклади бути активнішими в залученні іноземних студентів на навчання до України та не користуватися послугами посередників.

Про це міністр освіти та науки сказала на першому українському форумі міжнародної освіти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є дуже оманливе враження, що якщо ви уклали договір з компанією-посередником, то вона за цим договором начебто бере на себе всю відповідальність із забезпечення життєдіяльності цього студента в позалекційний, позанавчальний час. Це повна омана. Цю відповідальність несете тільки ви. І дуже часто такі посередники  не стільки несуть відповідальність, як використовують цього студента,  стимулюючи до додаткових оплат", - зазначила Гриневич.

Вона наголосила, що університетам потрібно самостійно виходити на новий рівень впізнаваності за кордоном, а задля цього потрібно докласти зусиль для розроблення власного бренду. Не останню роль у цьому питанні грає якість освіти, а також безпека іноземних студентів під час навчання. 

"Якість освіти, прозорість, тобто відсутність хабарництва, безпека життя іноземних студентів  - це три ключові принципи, без яких ми не обійдемося, якщо справді хочемо привабити студента. Таким чином  ви збільшуєте бюджети своїх університетів. Але є інша річ - ви покращуєте імідж України і готуєте нових послів народної дипломатії, які будуть потім допомагати Україні. Або ж говорити про неї, як про країну, яка декларує одне, а всередині робить зовсім інше. Тому це надзвичайно  принципове, ідеологічне з точки зору захисту української державності, завдання", - сказала Гриневич.

Читайте також: У Міносвіти розповіли про нові ліцензійні умови для вишів

Міністр нагадала, що на сьогодні розробляється програма подвійних дипломів, можливості ВНЗ  із підвищення кваліфікації викладачів розширюються через програму міжнародного співробітництва, із залучення іноземців на навчання  до України - через співпрацю з Державним центром міжнародної освіти.

Загалом на перший курс в українські виші у нинішньому навчальному році вступили 17, 5 тис. іноземців, на підготовчих відділеннях навчається майже 8 тисяч. Загалом цього навчального року розпочали навчання Україні 25 350 студентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-