У Міносвіти розповіли про нові ліцензійні умови для вишів

У Міносвіти розповіли про нові ліцензійні умови для вишів

Укрінформ
Процес затвердження нових Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів освіти вийшов на фінішну пряму. 

Документ пройшов усі необхідні погодження в центральних органах виконавчої влади й днями буде внесений до Кабміну, заявив заступник міністра освіти і науки Юрій Рашкевич під час засідання членів Координаційної ради проректорів з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків при МОН, повідомляє прес-служба Міносвіти.

«На розширеній колегії МОН у січні міністр Лілія Гриневич наголосила, що МОН прикро спостерігати за тим, як, з одного боку, університети дістали широку автономію, а з іншого - є виші, де вона призводить до більшої бюрократизації. Йдеться, наприклад, про завищені вимоги до обсягу НМКД (навчально-методичних комплексів дисциплін). У більшості випадків це ініціатива самих закладів освіти. Бо наразі єдина річ, яка дотична до цього і залежить від МОН, – це Ліцензійні умови. Вони поки що визначають чітку структуру комплексів, якої виші мають дотримуватися. Але навіть це вже найближчим часом буде «вчорашній день». Бо зараз на виході нові Ліцензійні умови, де немає таких вимог», – зазначив Рашкевич.

Він додав, що в нових Ліцензійних умовах навчально-методичне забезпечення передбачає наявність усіх затверджених освітніх програм, навчальних планів, робочих програм, програм практичної підготовки тощо.

«Якщо ви подивитеся на проект нових Ліцензійних умов, який виставлявся на сайті МОН для обговорення, то побачите, що вже про жодну структуру НМКД не йдеться, «енна» кількість пунктів там не розписана. Натомість є базові речі. Вони, до речі, співпадають з тим, що перевіряє у вишах Держінспекція», – підкреслив заступник міністра.

Читайте також: До ВР внесли законопроект щодо змін до закону про освіту

Окремо він відзначив, що інколи саме через страх, пов'язаний з перевірками інспекції та служби аудиту, виші повертають скасовані МОН бюрократичні процедури. “Це стосується і завищення вимог до обсягу навчально-методичних комплексів дисциплін. Мовляв, про всяк випадок напишемо сотні сторінок, які можуть запитати перевіряючі”, - зазначив Рашкевич.

Як повідомлялося, Навчально-методичний комплекс (НМК) – система нормативних та навчально-методичних документів і матеріалів, засобів навчання та контролю, необхідних для якісної організації освітніх програм відповідно до змісту навчального плану підготовки фахівця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-