МОЗ готує зміни для

МОЗ готує зміни для "чорного" ринку наркотичних засобів

Укрінформ
МОЗ винесло на громадське обговорення проект змін до наказу, яким регламентуються розміри наркотичних засобів, прекурсорів та психотропних речовин, що знаходяться в незаконному обігу.

Відповідний документ оприлюднений на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Основною проблемою, яку необхідно врегулювати, є те, що затверджені станом на сьогодні розміри наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу, в десятки разів занижені, порівняно із даними Міжнародного комітету контролю за наркотиками ООН, розмірами, визначеними іншими країнами, а також за результатами визначення середніх добових доз споживання наркотичних засобів та психотропних речовин в Україні. Так, пониження невеликих розмірів окремих наркотичних засобів ще у 2010 році сприяло притягненню до кримінальної відповідальності не стільки дилерів та організаторів наркобізнесу, скільки наркоспоживачів, тобто хворих, які потребували медичної, психологічної та соціальної допомоги", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Читайте також: СБУ припинила масштабну контрабанду псевдоефедрину з Європи

У МОЗ наголошують, що такий підхід фактично криміналізував сферу обігу наркотичних засобів, в той час, як обсяги нелегального ринку наркотичних речовин не скоротилися. Водночас, зросла частка засуджених за незаконний обіг наркотичних речовин, які не мали на меті збут.

Зазначається, що при розробці наказу враховувалися рекомендації Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН щодо визначення невеликих розмірів речовин, міжнародний досвід. За основний критерій визначення цих розмірів береться разова добова доза вживання наркотичного засобу, яка покладена в основу рекомендацій МККН ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-