Сутички під Радою: ІМІ вимагає розслідувати напади на журналістів

Сутички під Радою: ІМІ вимагає розслідувати напади на журналістів

Укрінформ
Інститут масової інформації вимагає негайно розслідувати і притягнути до відповідальності силовиків, які атакували журналістів, а також закликає змінити наявну систему ідентифікації спецпризначенців.

Про це "Детектор медіа" повідомила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк, коментуючи інформацію від журналістів про перешкоджання їхній діяльності під час висвітлювання сутичок під Верховною Радою вранці 3 березня. 

"Давно не траплялося, щоб на акціях протесту спецпризначенці атакували журналістів з професійними камерами і посвідченнями. Така ситуація є неприпустимою. У нас, по-перше, є питання щодо рівня професіоналізму спецпризначенців, які були задіяні в інциденті. По-друге, є питання щодо відсутності чіткої і видимої ідентифікації спецпризначенців. Їхні особисті номери зараз нанесені на нижню частину шоломів, ззаду, що ускладнює встановлення винних у злочині. Ми вважаємо, що таку практику ідентифікації спецпризначенців потрібно однозначно міняти. Запровадження видимої ідентифікації допоможе уникнути таких інцидентів у майбутньому", – сказала виконавчий директор ІМІ.

Як додала Романюк, ІМІ вимагає від правоохоронних органів негайно розслідувати і притягнути до відповідальності всіх винних осіб, і буде уважно стежити за перебігом подій.

Зазначається, що під Радою вранці 3 березня постраждали щонайменше троє журналістів - Сергій Нужненко (Радіо Свобода), Богдан Кутєпов (Hromadske) та Владислав Красінський (Insider).

За словами Нужненка, при ньому було посвідчення журналіста, яке він тримав перед собою. Проте працівник поліції наблизився до нього зі спини та розпилив уміст балончика йому в обличчя. Нужненку діагностували хімічний опік, станом на 17.30 він перебував у лікарні.

Також про застосування сили до себе з боку правоохоронців заявили у Facebook і журналісти Кутєпов та Красинський.

Читайте також: Справу про газ в обличчя журналіста розслідуватиме СБУ

Натомість журналіст Reuters Сергій Каразій у Facebook, навпаки, відзначив адекватну поведінку правоохоронців під час силових дій.

Речник МВС Артем Шевченко у коментарі "Детектор медіа" закликав журналістів, які вважають, що їхні права порушено, писати заяви до поліції та прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-