Синоптики вище голови не стрибнуть. А погода - має дивувати

Синоптики вище голови не стрибнуть. А погода - має дивувати

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ перевірив: «народні» прогнози погоди на цю зиму не справдились взагалі, а “офіційні” - лише частково

Поки всі ми ледве не з жахом спостерігаємо за надто “зимовим” початком весни і чекаємо, чим ще нас потішить погода, синоптики вже щосили готуються давати чергову порцію сезонних прогнозів, адже не за горами початок літа. Тільки-но почне теплішати, усі з захопленням чекатимуть коментарів народного синоптика, умовного Леоніда Горбаня, або офіційного — Миколи Кульбіди, про те, що літо буде або аномально холодним, або аномально спекотним, або аномально ще якимось.

Людям подобається лоскотати собі нерви прогнозами і нікуди від цього не втечеш. Якщо позбутися такої звички не випадає, то треба хоча б у ній розібратись. Але для початку треба зафіксувати: ті морози і завірюхи, від яких потерпає нині Україна — це таки аномалія, адже зима загалом була тепла і помірна, а стовпчик термометра до початку минулого тижня не так вже й часто опускався нижче нуля. Є свіжа статистика: Укргідрометцентр проінформував, що середня температура цієї зими виявилась на 2,5 градуси вищою за кліматичну норму.

А на початку минулої осені, коли традиційно з’являються сезонні прогнози погоди, суспільство було стривожене повідомленнями на зразок: “зима буде найхолоднішою за 100 років”, або ж “світ очікує промерзання ґрунту і навіть моря можуть замерзнути”. Звісно, були люди, які до цих апокаліптичних пророкувань поставились відповідно, тобто не надто серйозно, а подекуди навіть з гумором.

Ще тоді говорилось, що апокаліптичної зими очікувати не варто. Але ж вони були, ці прогнози. Отже, розберемось, хто ж нам чого тоді напророкував.

Харківський бабак Тимко
Харківський бабак Тимко

Бабак Тимко обійшов народних синоптиків за точністю прогнозів

Загалом, між науковими і народними прогнозами на зиму, що минула, простежується принципова відмінність — якщо перші не дають точної відповіді, намагаються заспокоїти аудиторію, мовляв, за останні роки більшість зим були теплими, тому і ця буде такою ж, то народні синоптики категоричні.

Найпопулярніший з них, Леонід Горбань, тоді передрікав таке: “Люті холоди бувають раз на 32 роки — а були в 1921, 1953, 1985 роках. Суцільні морози зі зниженням нічної температури місцями до -28...-32 градусів будуть з початку грудня і аж по 27 березня. Щодо снігу, то випаде в середньому до 35 мм опадів на місяць. Це шар товщиною близько 30-35 см”.

А Володимир Деркач прогнозував дуже холодну осінь, включно зі снігом в жовтні та листопаді. А щодо зими казав таке: “Буде потепління напередодні новорічних свят. А справжні, “люті” морози — вже з початку січня.”

Можемо згадати і зовсім фантастичні методи прогнозування погоди, а саме - про харківського бабака Тимка. Він ще 2 лютого виліз з нори, не побачив своєї тіні і повернувся назад. А це означає, що він напророкував пізню весну, яка почнеться в другій половині березня. Схоже, усе до того і йде...

Офіційні синоптики мали рацію. Майже...

Офіційні синоптики, як ми вже згадували, про суперхолодну зиму не говорили. Але не всі. Зокрема, заввідділом кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди Українського гідрометеорологічного НДІ Вазіра Мартазінова розглядала ймовірність холодної зими на кшталт 50-60-х років минулого століття.

Вазіра Мартазінова між тим розставила правильні, як виявилось, акценти, мовляв, холод не триматиметься усі три місяці. “Зима очікується нестійкою, холоди будуть змінюватися відлигою, звичайно, може бути і -30°С, але говорити про те, що ми всю зиму будемо страждати від сильного холоду, не можна", — зазначала восени метеоролог.

Схожий прогноз висловлював і очільник Укргідрометцентру Микола Кульбіда. На його думку, підстав для особливого занепокоєння щодо зими 2017-2018 не було. "З останніх 20 зим 17 були теплими, а середня температура в зимові місяці піднялася за ці роки з +2 до +2,5 градусів, що, з наукової точки зору, дуже багато, – розповідав восени Кульбіда. – Кількість зимових днів з мінусовою температурою постійно скорочується. Так, будуть і сильні 20-30 градусні морози, але говорити про те, що нас очікують місяці холодів - не варто". Як бачимо, прогноз був дуже точнішим за «народні».

Слава тобі, несподіванко!

Якщо ви думаєте, що лякають тільки вітчизняні «народні» синоптики, то помиляєтесь. На початку торішньої осені авторитетне британське видання Mirror опублікувало слова британського кліматолога Джеймса Меддена про найхолоднішу за 100 років зиму. Обіцяли багато снігу, пронизливий вітер, сильні морози, подекуди до -30 градусів. І так – тиждень за тижнем – до самого березня, без жодних відлиг. Очевидно, ті +8, що були в січні, не вписувались в плани синоптиків... Втім, от побачите, нинішні аномальні холоди і снігопади, які вдарили і по Європі, вони точно зарахують до своїх прогнозних #перемог, а #зрада з загалом м’якою і малосніжною зимою, як завжди залишиться сиротою.

Синоптик Наталка Діденко та її кіт Апельмон // Фото: Наш Київ
Синоптик Наталка Діденко та її кіт Апельмон // Фото: Наш Київ

За словами популярного нині спеціаліста Наталки Діденко, прогнози з хорошою ймовірністю, мають сенс лише на одну-три доби. До 7-10 днів може простежуватись тенденція. А прогнози погоди на місяць, сезон, тим більше рік — це фантастика. Втім, зазначимо, що "синоптик з котом" дещо «недохвалює» сучасну метеорологію. Використання спостережень з космосу, комп’ютерних алгоритмів і сучасних засобів зв’язку зробили прогнози погоди набагато точнішими. Дуже часто співпадіння прогнозу з реальністю не тільки за тиждень, а ще й з часом доби, коли припиниться сніг, або піде дощ – вражає.

Звісно, колись, може дуже скоро, наука і техніка дійдуть до такого рівня, що люди будуть прогнозувати погоду, ще точніше і на ще триваліший період. Але ж несподіванки, на кшталт початку березня 2018 року – все одно траплятимуться. А як інакше? Інакше нудно буде жити.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-