Петренко: Певні правоохоронні органи й далі наживаються на підприємцях

Петренко: Певні правоохоронні органи й далі наживаються на підприємцях

Укрінформ
Певні правоохоронні органи намагаються уникати виконання вимог закону, який передбачає обов'язкову відеофіксацію обшуку у підприємців під час досудового розслідування.

Про це міністр юстиції Павло Петренко сказав під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей закон почав діяти. Так, він дає перші позитивні результати. Так, стало менше обшуків. Так, почали фіксуватися всі обшукові дії на відео, так почали допускати адвокатів... Але ми, як український уряд, фіксуємо те, що певні правоохоронні органи займаються «творчістю», щоб обходити цей закон і далі продовжувати наживатися на українських підприємцях», -  заявив Петренко.

Він повідомив про випадки, коли «правоохоронні органи порушують одні й ті ж кримінальні справи по одних і тих самих фабулах, міняють декілька слів у цих кримінальних справах і продовжують тиснути на підприємців, щоб отримувати з них хабарі».

За словами Петренка, Мін'юст пропонує низку додаткових технічних змін до Кримінального процесуального кодексу, яким унеможливить таку «творчість» правоохоронців.

«Я дуже прошу, щоб у березні  ми подали такі зміни і спільно з вами їх проголосували. Паралельно з тим ми зробили дошку ганьби тих правоохоронних органів і тих конкретних слідчих і прокурорів, які продовжують займатися наживанням і наживою, фактично мародерством, над підприємцями», - підкреслив Петренко.

Читайте також: Мін'юст створив робочу групу для стягнення 172 мільярдів штрафу з Газпрому

Він нагадав, що серед новацій ухваленого закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування»  - заборона свавільних обшуків у представників бізнесу, обов'язкова відеофіксація всіх слідчих дій, заборона порушення повторно кримінальних справ, щоб тиснути і вибивати хабарі з українських підприємців, фіксація судових процесів у кримінальних справах щодо проведення обшуків на підприємцях. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-