Ректор університету Богомольця закликає припинити страйк

Ректор університету Богомольця закликає припинити страйк

Відео
Укрінформ
Ректор Національного медуніверситету ім. Богомольця Катерина Амосова, яку тимчасово відсторонили від виконання обов'язків, записала відеозвернення із закликом припинити страйк.

Відеозапис розміщено на сайті вишу.

"Звертаюся в першу чергу як лікар і викладач із закликом припинити страйк і поновити навчальний процес. Ви довели, що вузівська автономія - це та цінність, заради якої багато людей роблять критичні різкі рішення, тобто це є цінністю для нашої спільноти. Наша громадянська позиція, яку ви відстоювали і відстояли, є цінністю. Але ми маємо бути свідомими у своїй відповідальності перед суспільством. Так само як ми змусили почути нас, ми маємо чути думки різних людей в університетській спільноті. Переконана, що цей здобуток нашої спільноти має змінити мову протесту на мову діалогу. Закликаю, шановні колеги, припинити страйк і повернутися до навчання", - сказала Амосова.

За її словами, на засіданні Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я 27 лютого народні депутати підтримали вимоги страйкового комітету. Результатом засідання стало звернення до Кабінету міністрів та Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням визначити дату проведення ліцензійного іспиту "Крок-1", а також перевірити законність фінансової діяльності Центру тестування МОЗ та скасувати в цілому наказ МОЗ про відсторонення ректора та перевірку вишу.

Як повідомляв Укрінформ, 20 лютого МОЗ своїм наказом відсторонив від виконання обов'язків ректора НМУ ім. Богомольця Катерину Амосову та призначив перевірку вишу. Причиною перевірки став зрив ліцензійного іспиту "Крок-1" для студентів 3 курсу стоматологічного факультету через те, що виш не уклав відповідний договір з Центром тестування МОЗ. В інших медичних ВНЗ 20 лютого цей іспит відбувся.

МОЗ також тимчасово відсторонило від виконання обов'язків директора Центру тестування Ірину Булах. Тимчасовим в.о. на час перевірки ВНЗ призначено викладача Михайла Захараша. У МОЗ зауважили, що такі випадки та процедура відсторонення передбачені умовами контракту Амосової. Проте 20 лютого кілька десятків студентів заблокували вхід до ректорату НМУ ім. Богомольця та не пустили Захараша на робоче місце. Вони вимагали призначення іншого в.о. ректора на час перевірки - із проректорів ВНЗ.

Читайте також: Гройсмана проситимуть розібратися з ситуацією навколо медуніверситету

26 лютого в НМУ ім.Богомольця було оголошено про страйк та припинення занять. Серед вимог страйккому були виключення з членів комісії, що мала б перевірити ситуацію з ліцензійним іспитом в НМУ, заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, скасування наказу про відсторонення Амосової.

Втім, частина студентів не підтримала страйк і заявила про бажання продовжувати навчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-