Екс-депутат Шепелев може бути агентом ФСБ - генпрокурор

Екс-депутат Шепелев може бути агентом ФСБ - генпрокурор

Укрінформ
Генеральна прокуратура України володіє документами, які свідчать, що колишній народний депутат Олександр Шепелев може бути агентом ФСБ. 

Про це повідомив керівник відомства Юрій Луценко в інтерв'ю виданню "Лівий берег"

За словами генпрокурора, Шепелев є фігурантом трьох заочних судових процесів, де він обвинувачується у порушенні ст. 115 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за умисне вбивство.

Крім того, відносно нього уже завершене розслідування в економічній справі стосовно розкрадань у "Родовід банку", вказав Луценко.

"Шепелев переховувався в Угорщині, в Росії. Розповідати про нього можна довго, навіть фільм зняти. Він був оголошений у розшук. Росія, як ви розумієте, нам його не віддавала. Але й там проти нього порушили кримінальну справу за дії, вчинені вже після його приїзду до РФ", - зазначив Луценко.

"Також у нас є документи про те, що він у своїх показаннях підписується як громадянин ДНР. Є копії, які доводять, що він агент ФСБ. Ці матеріали ми отримали через адвокатів потерпілого в наших справах, який є стороною процесів в Росії. Копії офіційно зняті адвокатами з тих справ і долучені до наших матеріалів. Саме тому у пана Шепелева з’явилася ще стаття 110 – зрада Батьківщини", - сказав він.

Луценко додав, що наразі порушено кримінальну справу за фактом побиття Шепелева невідомими особами та утримання його в неволі, а слідство очікує від нього показів.

"Доручення на розшук його було видане і МВС, і СБУ. Саме СБУ затримала його в лісі під Києвом, отримавши сигнал про те, що він там знаходиться. Оперативна група, котра прибула на місце, а згодом і слідчі Військової прокуратури дійсно виявили пана Шепелева з достатньо серйозними слідами побоїв. Експертиза підтвердила, що побої були нанесені не в день затримання, а до того. Тобто, гематоми на обличчі утворилися за декілька днів. Є фактом те, що декілька днів, як тепер він офіційно свідчить, його захопили і утримували в неволі, завдаючи побоїв. Тому маємо ще одну справу – про викрадення, утримання в неволі і нанесення тяжких фізичних пошкоджень Шепелеву. Експертиза встановила, що вони дійсно тяжкі. Це перелом щелепи, численні гематоми на обличчі", - зазначив він.

Читайте також: СБУ з'ясовує, як Шепелев перетнув кордон і потрапив в Україну

Як повідомлялося, Шепелев - банкір, двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів.

У 2012 році МВС порушило щодо Шепелева кримінальну справу за низкою обвинувачень, серед яких розкрадання коштів банку "Родовід" у розмірі 340 млн грн та організація замовних убивств. Екс-депутат був оголошений у міжнародний розшук.

4 липня 2013 року Шепелева та його дружину Галину, якій інкримінувалася розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, було затримано в Будапешті угорською поліцією разом з представниками німецького Інтерполу.

26 березня 2014 року подружжя екстрадували з Угорщини в Україну. Шевченківський райсуд столиці обрав запобіжний захід для колишнього нардепа у вигляді двох місяців арешту, його дружину суд відпустив під заставу в сумі понад 6 млн грн.

У ніч на 6 липня 2014 року Шепелев утік разом із конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні, в зв'язку з чим його повторно оголосили в міжнародний розшук.

У березні 2015 року російські силовики затримали Шепелєва на території Московської області. Згодом у Генпрокуратурі заявляли, що російська сторона відмовила у видачі підозрюваного Шепелева для притягнення до кримінальної відповідальності на території України.

8 лютого 2018 року Шепелева затримали співробітниками Служби безпеки України. У нього виявили ряд документів, у тому числі посвідчення співробітника так званого "міністерства державної безпеки Донецької народної республіки". Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-