Тризуб завжди був для українців символом боротьби за свободу - В'ятрович

Тризуб завжди був для українців символом боротьби за свободу - В'ятрович

Укрінформ
Тризуб як герб України засвідчує, що Українська держава претендує на тисячолітнє коріння, з часів Київської Русі.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час відкриття виставки "Символ твоєї свободи: 100 років Державного герба України" в Національному музеї історії України, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Нині ми відзначаємо 100-літній ювілей, відколи Тризуб став Державним гербом України. Рішення, яке було ухвалене 25 лютого 1918 року керівництвом Української Народної Республіки, свідчить про глибокий розум цього керівництва, адже гербом для новопосталої Української держави було обрано Тризуб, який є давнім княжим символом, символом часів Русі ще з Х століття. Таким чином УНР відразу почала претендувати на глибоке історичне і державотворче коріння", - підкреслив  В'ятрович.

Таким чином, за його словами, відновлена у 1991 році українська незалежність спирається на глибокі державницькі традиції. Зокрема, на ті традиції, які найбільш виразно проступили на початку ХХ століття, під час Української революції 1917-21 років. 

"Будь-яка держава повинна будувати своє сьогодення, своє майбутнє на міцному історичному фундаменті. І безумовно, що для України елементом такого історичного фундаменту є історія державотворення 1917-21 років, і глибшого державотворення - аж до часів Русі. І це показують експонати цієї виставки, де ми бачимо артефакти, починаючи з Х століття, - монети, плитки із зображенням Тризуба, де ми бачимо чи не найбільше експонатів, пов'язаних з історією Української революції 1917-21 років, - це й печатки державних органів, це й ескізи, які стали основою для Державного герба - роботи Василя Кричевського та Георгія Нарбута", - сказав голова УІНП.

Важливо, зазначив він, що експозицію продовжують зображення Тризуба після падіння УНР, тому що Тризуб залишався для українців знаком їхньої боротьби за свободу. І всі формування, які стали елементом українського визвольного руху вже в окупованій Україні, використовували як синьо-жовтий прапор, так і Тризуб - як маркер, що вони є правонаступниками борців за незалежність.

Читайте також: У Києві відкрили виставку, присвячену 100-річчю Державного герба України

"Під час революційних подій, які сталися після 1991 року - Помаранчевої революції і Євромайдану, Революції гідності Тризуб теж малювали на щоках, на щитах ті люди, які виходили протестувати, демонструючи свою приналежність до тих, хто раніше боролися за свободу під цим знаком. Тож говорячи про Тризуб, треба згадати про 100-ліття Тризуба як Державного герба України, про 1000-ліття побутування Тризуба як одного із символів українського народу, тому що пам'ять про це робить нас сильнішими і згуртованішими", - підкреслив В'ятрович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-