МОЗ пояснило, чому відсторонили ректора університету Богомольця

МОЗ пояснило, чому відсторонили ректора університету Богомольця

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я під час перевірки підпорядкованих йому установ має право на відстронення їх керівника.

Відповідне роз'яснення стосовно ситуації, яка склалася з проведенням іспиту Крок-1 для студентів-стоматологів НМУ ім. Богомольця та відстороненням ректора вишу під час перевірки розміщено на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Згідно з умовами контракту між МОЗ України та ректором НМУ ім. О. О. Богомольця Амосовою К. М., вона зобов'язана забезпечити проведення навчально-виховного процесу на рівні державних стандартів освіти. Зрив проведення ліцензійного іспиту "Крок" є прямим порушенням зазначеного пункту контракту. Водночас, згідно з пунктом 2.2.7. контракту, міністерство має право "відсторонити керівника від роботи під час проведення перевірки обставин, що вказують на невиконання чи неналежне виконання ним своїх обов'язків", - йдеться у роз'ясненні.

Водночас зазначається, що після прийняття такого рішення, ректор НМУ ім. Богомольця Катерина Амосова була особисто ознайомлена з наказом в МОЗ.

Також на час діяльності комісії від виконання повноважень відсторонено директора Центру тестування МОЗ України Ірину Булах.

В МОЗ повідомили, що ректори вишів, в яких готують  фахівців за спеціальностями в галузі знань "Охорона здоров'я", були поінформовані про графік проведення ліцензійних інтегрованих іспитів "Крок" у 2018 році  ще влітку 2017 року. 

Читайте також: Супрун заперечує тиск на ректора медуніверситету ім. Богомольця

У вівтрок, 20 лютого, ліцензійний іспит Крок 1 для студентів 3 курсу, які навчаються за спеціальністю "Стоматологія" був проведений у всіх медичних університетах, за виключенням НМУ ім. Богомольця. 

Причиною цього, за твердженням МОЗ, стало те, що керівництво НМУ ім. Богомольця не уклало відповідної угоди про проведення іспиту з Центром тестування МОЗ.

"Кошториси медичних ВНЗ були погоджені МОЗ України наприкінці січня 2018 року. Однак це не завадило керівництву усіх підпорядкованих міністерству університетів, за виключенням НМУ, провести переговорну процедуру (згідно з Законом України "Про публічні закупівлі") з Центром тестування як єдиною уповноваженою організацією на проведення ліцензійних інтегрованих іспитів "Крок", укласти з ними договір про надання послуг та забезпечити на належному рівні проведення іспиту "Крок 1. Стоматологія" 20 лютого. У зв'язку з цим, незрозумілою є позиція НМУ щодо оголошення тендеру та свідомого чи неумисного затягування процедури підписання договору з Центром тестування, що фактично призвело до зриву проведення обов'язкового ліцензійного іспиту "Крок 1. Стоматологія" для більш як 200 студентів 3 курсу стоматологічного факультету НМУ", - йдеться у роз'ясненні МОЗ.

Також повідомляється, що вранці 21 лютого МОЗ України направило в НМУ та Центр тестування лист з вимогою надати усю необхідну документацію для розгляду комісією справи щодо не забезпечення проведення в університеті обов'язкового ліцензійного іспиту "Крок 1. Стоматологія".

Як повідомляв Укрінформ, вчора до 30 активістів, які назвалися студентами НМУ ім. Богомольця заблокували в'їзд до ректорату університету, через що на робоче місце не зміг потрапити призначений на час перевірки т.в.о. ректора  Михайло Захараш, а також заступник міністра охорони здоров'я Олексанлр Лінчевський.

У МОЗ також зазначили, що на той час адміністрація вишу була на робочому місці, але спілкуватися з представниками міністерства відмовилася. 

В свою чергу Катерина Амосова заявила у вівторок на прес-конференції, що не згодна з рішенням МОЗ про ії відсторонення, а адвокат Амосової Валентин Гвоздій поінформував, що від ії імені буде подана заява до НАБУ через підозри про зловживання в МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-