Соціологи з'ясували, скільки українців готові до акцій протесту

Соціологи з'ясували, скільки українців готові до акцій протесту

Опитування
Укрінформ
Київський міжнародний інститут соціології з 1 по 14 грудня 2017 року провів всеукраїнське опитування громадської думки, за яким виявив, що 40% дорослих жителів України готові стати учасникам акцій протесту.

Про це повідомляє прес-служба КМІС.

"За даними опитувань, проведених Київським міжнародним інститутом соціології, у грудні 2017 року в акціях  протесту готові брати участь 40% дорослих жителів України. Порівняно з попередніми роками рівень готовності до участі в акціях соціального протесту спочатку зріс із 43% у грудні 2014 року до 49% у грудні 2016 року, а потім знизився до 40% у грудні 2017 року", - йдеться у повідомленні.

Водночас, зросла частка тих, хто стверджує, що не готові брати участь у будь-яких акціях масового протесту: з 46% у 2016 році до 53% у 2017 році.

Найбільша кількість людей, як і раніше, готові вдатися до таких форм соціального протесту як участь у виборчій компанії (29%), збір підписів під колективними відозвами (17%), санкціоновані мітинги та демонстрації (10%).

Від 2% до 3% респондентів зазначали, що готові взяти участь у таких акціях, як страйк, бойкот, пікетування державних установ, несанкціоновані мітинги і демонстрації.

За регіонами рівень готовності до участі в акціях протесту в цілому відносно нижчий в Західному регіоні (35%) порівняно з іншими. Разом з тим серед міських жителів цей показник вищий, ніж серед сільських (44% проти 33,5%).

У КМІС це пояснюють тим, що порівняно більше містян готові взяти участь у виборчій кампанії (32% проти 22%) та зборі підписів (18% проти 13%).

Серед чоловіків готовність до участі в акціях протесту є дещо вищою, ніж серед жінок - 43% проти 38%.

Крім того, дослідники виявили закономірність: чим вищий рівень освіти, тим вищий рівень готовності до участі в акціях протесту (від 31% серед респондентів з неповною середньою освітою до 49% серед респондентів з вищою освітою).

У віковому співвідношенні, як зазнають у КМІС, основна відмінність полягає в тому, що люди старші 70 років рідше готові брати участь в акціях протесту. Так, 70% респондентів старше 70 років зазначили, що не готові до участі в акціях протесту. Якщо серед найстаршої вікової групи тільки 2% готові взяти участь у санкціонованих мітингах і демонстраціях, то серед інших вікових груп цей показник складає від 8% до 12%.

Читайте також: Українці найбільше довіряють своєму оточенню, а найменше - Раді

При цьому представники середнього віку виявили значно вищу готовність брати участь у зборі підписів (19% серед людей 40-49 років) і страйках (5% серед людей 40-49 років) порівняно з представниками старшого віку (10% та 1% відповідно серед людей старше 70 років).

Методом особистого інтерв'ю опитано 2039 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-