Поліція викрила схему з

Поліція викрила схему з "біометрикою" та наркотиками у міграційній службі

Фото, відео
Укрінформ
Службовці підрозділів Державної міграційної служби у Києві та в Черкаській області у змові з приватними фірмами створили корупційну мережу, пов’язану з видачею біометричних паспортів. 

Про це інформує прес-служба Нацполіції. 

"Викриті службовці підрозділів Державної міграційної служби у Києві та в Черкаській області у змові з приватними фірмами створили корупційну мережу, пов’язану з видачею біометричних паспортів. Також затриманих підозрюють у масштабній корупції та наркобізнесі. На даний час вісім осіб затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці з’ясували, що окремі співробітники Державної міграційної служби, користуючись службовим становищем, налагодили корупційні схеми з відмивання грошей у змові з керівниками приватних установ, які займалися прискоренням видачі біометричних паспортів.

Читайте також: Житель Київщини облаштував удома підпільну нарколабораторію

Як пояснили у ДМС, за законодавством, щоб отримати біометричний паспорт, громадянин має зареєструватися в електронній черзі, сформувати необхідний пакет документів у підрозділі ДМС та офіційно оплатити квитанцію у розмірі 557,32 гривень або 800,32 гривень – залежно від бажаного терміну отримання документа.

Натомість посадовці ДМС, домовившись попередньо з суб’єктом господарювання, надавали його клієнтам можливість отримати біометричний паспорт в обхід електронної черги у найкоротші строки, однак за значно вищою вартістю. Приміром, виготовлення документа поза чергою за 22 робочі дні «коштувало» 3 тисячі гривень, а за 1-2 робочих дні – 11 тисяч гривень.

Нацполіція викрила посадовців Державної міграційної служби на відмиванні грошей та збуті наркотиків / Фото: npu.gov.ua

Таким чином, службовці не лише отримали незаконні прибутки завдяки спланованим спекуляціям, а й штучно створили черги для бажаючих отримати біометричний паспорт у підрозділах міграційної служби, і бюджет держави недоотримав сотні тисяч гривень, констатують в Нацполіції.

За цими фактами у липні 2017 року Головне слідче управлінням Нацполіції порушило кримінальну справу.

Оперативники внутрішньої безпеки встановили причетність до злочинних схем окремих керівників територіальних підрозділів ДМС у місті Києві та Черкаській області, де змовники організували найбільш масштабну «роботу». Крім того, задокументовано майже 20 суб’єктів підприємницької діяльності, які надавали можливість платоспроможним клієнтам отримати позачергово необхідний документ у відділах міграційної служби.

А начальника одного з відділів ДМС у місті Києві та його спільника оперативники викрили у причетності до виготовлення, зберігання та збуту наркотиків різних видів.

Під час обшуків у фігурантів кримінального провадження правоохоронці вилучили доказову документацію, чорнові записи та грошові кошти, отримані внаслідок злочинної діяльності. 

Наразі вісьмох фігурантів кримінальної справи затримали, але розслідування триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-