Купівля авто: як не купити крадену машину чи підроблені документи

Купівля авто: як не купити крадену машину чи підроблені документи

Укрінформ
В Україні впродовж 2017 року під час надання послуг в сервісних центрах МВС виявлено 319 фактів підроблених документів та 240 викрадених транспортних засобів.

Про це інформує прес-служба МВС.

“Статистика свідчить: за 2017 рік по всій Україні під час надання послуг у сервісних центрах МВС було виявлено 319 фактів підроблених документів; 1201 транспортний засіб, номери агрегатів яких змінені або підроблені; 215 агрегатів транспортних засобів, які розшукуються; 240 викрадених транспортних засобів. Тому сервісні центри МВС постійно інформуватимуть населення, як не стати власником підроблених документів або авто, що знаходиться у розшуку”, - зазначається у повідомленні.

У відомстві поінформували, що отримати посвідчення водія можна лише в сервісних центрах МВС.

“У 2017 році в сервісних центрах МВС виявлено 69 підроблених посвідчень водія. Офіційно звертаємо вашу увагу, що єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше або замінити його – це особисто пройти процедуру отримання послуги в сервісному центрі МВС”, - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що для того, щоб не стати власником авто із перебитими номерами кузова чи двигуна, варто звернутись саме до сервісного центру МВС для оформлення договору купівлі-продажу та перереєстрації авто в присутності продавця та покупця. Договір купівлі-продажу укладається безкоштовно при перереєстрації авто та заповнюється адміністратором в електронній формі.

Читайте також: В Україні вже понад 246 тисяч незаконних “євроблях” - ДФС

“Важливою процедурою в цьому процесі буде проведення працівниками Експертної служби МВС огляду або експертного дослідження транспортного засобу. Мета такого огляду – звірка ідентифікаційних номерів та перевірка реєстраційних документів. Такий огляд не потребує окремої сплати – його вартість уже включена у вартість послуги перереєстрації транспортного засобу”, - поінформували у МВС.

Зазначається, що у випадку проведення експертного дослідження транспортного засобу встановлюється відсутність чи наявність ознак пошкодження, знищення, підробки або заміни номерів двигуна, шасі або кузова, заміни панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу та підроблення реєстраційних документів, в результаті чого власник авто отримує висновок.

У відомстві наголосили, що експертне дослідження доцільно обирати у разі, якщо при огляді авто в експерта виникли сумніви щодо достовірності певних даних.

Проведення експертного дослідження простої складності коштує 126,63 гривень для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД і 164,15 гривень для транспортних засобів усіх категорій іноземного виробництва (вартість станом на січень 2018 року, НДС та банківські послуги не враховані).

“Якщо ціна авто значно менша за його ринкову вартість, існує вірогідність, що продавець навмисно занижує ціну, аби якомога швидше позбавитись «проблемного» транспортного засобу. У таких випадках експертне дослідження допоможе переконатися в чесності намірів продавця”, - уточнюється у повідомленні.

У відомстві повідомили, що якщо авто виявляється «проблемним» (зокрема, з підробленими номерами агрегатів авто), власник не зможе ним більше користуватися, матиме справу з правоохоронними органами, які, ймовірно, заберуть авто на штрафмайданчик до з’ясування обставин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-