У п'яти обласних центрах активісти пікетують польські консульства

У п'яти обласних центрах активісти пікетують польські консульства

Фото
Укрінформ
Активісти пікетують консульства Польщі в Україні, вимагаючи скасування змін до закону про Інститут національної пам'яті, які передбачають кримінальне переслідування за "бандерівську ідеологію".

Про це повідомляє у Facebook прес-служба ВО "Свобода".

"Відбуваються одночасні пікетування польських консульств у Вінниці, Луцьку, Харкові, Львові та Одесі", - йдеться у повідомленні.

Пікетувальники вимагають "не допустити впровадження антиукраїнських змін до закону про Інститут національної пам'яті Польщі".

У Вінниці представники обласної організації ВО "Свобода" передали генконсулу Польщі звернення про неприпустимість "антибандерівського" закону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звертаємося до нинішньої польської влади: пам’ятайте слова Пілсудського про те, що не може бути вільної Польщі без незалежної України. Уявна перемога над українцями в минулому стане серйозною поразкою для Польщі в майбутньому", - йдеться у зверненні, зачитаному депутатом облради Валерієм Скрипченком.

Окрім того, у зверненні йдеться, що нещодавно ухвалена Сеймом нова редакція закону про Інститут національної пам’яті є загрозою для добросусідських відносин Польщі і України. Відтак, автори звернення закликали Президента Польщі ветувати цей закон.

Генеральний консул Республіки Польща до пікетувальників не вийшов, тому своє звернення  вони передали до секретаріату дипустанови.

В Одесі пройшла акція протесту під польським консульством / Фото: Ляшонок Ніна. Укрінформ

У Луцьку, за інформацією місцевих ЗМІ, в акції беруть участь її організатори - ВО "Свобода", "Народний контроль" та "Правий сектор", а також "Національний корпус" та "Братство ветеранів ОУН-УПА".

У Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу, на пікет біля Генконсульства Польщі вийшли до півсотні активістів під прапорами "Національного корпусу" і ВО "Свобода".

"Ми проти ухвалення у Польщі "антибандерівського" закону. Вимагаємо, щоб до нас вийшов представник генконсульства, хочемо передати йому звернення до уряду Польщі з приводу поліпшення взаємин з Україною", - пояснює учасник пікету Олександр.

Будівлю генконсульства охороняють поліцейські та бійці Нацгвардії. 

Пікет Консульства Польщі у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, протестна акція проходить також у Києві, під посольством Польщі.

Польський парламент ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування усіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності чи спільної відповідальності за злочини нацистів в роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" в роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США.

Завтра, 6 лютого, Верховна Рада планує розглянути проект заяви щодо ухвалення Польщею закону про заборону "бандерівської ідеології".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-