2 лютого. Пам’ятні дати

2 лютого. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні День бабака.

Це традиційне американське свято, започатковане приблизно у 1841 році, яке поступово вийшло за межі штату Пенсільванія, розповсюдившись не тільки по інших штатам США й Канаді, але й далеко за межами Америки. Щороку цього дня рано-вранці в містечку Панксатоні, в горах штату Пенсільванія, з нірки випускають бабака на ім’я Філ, який згідно з легендою, повинен передбачити строки початку весни. Затамувавши подих, всі присутні спостерігають за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори – отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори – варто чекати на ранню весну. Щороку до Панксатоні приїздять тисчі туристів з усього світу. Віднедавна День бабака відзначають і в Україні, хоча традиції передбачати погоду за поведінкою тварин чи птахів надзвичайно давні. Зараз в Україні «діючими» є два бабаки-«метеорологи» – слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В. Каразина в с. Гайдари, Харківщина) і галицький Мишко (живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі ). І хоча прогнози усіх бабаків, зазвичай, далекі від істини, головне тут саме дійство, шоу: витягування звірятка з нірки, поведінка сонного приголомшеної тваринки під прицілом фото- і телекамер, а ще – нагода забути про офіційний прогноз Гідрометцентру.

Ювілеї дня:

206 років від дня народження Євгена Павловича Гребінки (1812–1848), українського письменника. Іван Франко назвав Гребінку «талановитим писателем російсько-українським», а ще додавав, що «Його сатира не широка і не їдка, хоч зовсім не безнадійна, гумор вільний, далекий від шаржу, мова прекрасна». Відомий Гребінка і як автор романтичних віршових і казкових творів. Окремі вірші, покладені на музику, ще за життя письменника стали народними піснями. Гребінка був знайомий з Тарасом Шевченком, якого підтримував матеріально, допомагав йому у самоосвіті, взяв безпосередню участь в організації викупу поета з кріпацтва, сприяв виданню «Кобзаря» 1840 року - за один день провів його через цензуру.

117 років від дня народження Валер’яна Петровича Підмогильного (1901–1937), українського письменника і перекладача, однієї з провідних постатей літературного життя України 20-30-х років. Автор оповідань, двох романів («Місто» і «Невеличка драма»), а також перекладів з французької - Анатоля Франса, Бальзака, Мопассана, Стендаля. У грудні 1934 року письменник був арештований і засланий на російську каторгу, де й загинув.

136 років від дня народження Джеймса Джойса (1882–1941), ірландського письменника, одного з найяскравіших представників модерністської та постмодерністської прози ХХ століття. Автор романів: «Портрет митця змолоду», «Улісс», «Поминки по Фіннегану», збірки оповідань «Дублінці», п’єси «Вигнанці». Попри всесвітню славу, у себе на батьківщині Джойс упродовж тривалого часу значився «порнографом» і «ненависником Ірландії». Дві його молодші сестри до самої смерті заперечували той факт, що вони рідня письменнику. Батько письменника - Джон Джойс, отримавши від сина примірник «Улісса» й погортавши кілька сторінок, вигукнув: «Та він справжнісінький мерзотник!» І викинув книжку у відчинене вікно. Сьогодні в рідній Ірландії Джеймс Джойс зірка, але, все ж, із тисячею обмовок: його поважають, але не люблять; вшановують пам’ять, але не дуже читають. Ірландія лише вчаться жити з Джойсом, звикає до нього, так само, як, приміром, Іспанія вже звикла до Сервантеса. Адже, як зауважив один із відомих критиків, будь-який великий, значущий письменник певною мірою є образою для власного народу. З 1993 року в Ірландії Джойс уведений до шкільного курсу. Джойс не єдиний письменник, який народився в Дубліні. Уродженцями цього міста є Джонатан Свіфт і Річард Шерідан, Оскар Уайльд і Бернард Шоу, але всі вони «проявилися», як кажуть образно в Ірландії, «за водою», тобто в Англії. Джойс, котрий більшу частину життя мешкав за кордоном, обезсмертив рідний Дублін. Перші українські переклади оповідань Джойса з’явилися у періодиці кінця 20-х років, тоді ж у колах українських літераторів (Микола Куліш, Юрій Яновський) став відомим і роман «Улісс». Про інтерес до творчих пошуків Джойса згадує Юрій Яновський у передмові до своїх «Творів» (1932). Перша (і єдина) монографія про Джеймса Джойса українською мовою «Джеймс Джойс. Тайна його мистецького обличчя» написана у 1934 році у Львові. Її авторка – Дарія Віконська (Іванна Федорович-Малицька).

Сьогодні святкує свій день народження Шакіра (1977), популярна колумбійська співачка. Свій перший альбом – «Магія» Шакіра записала в 13 років, підписавши контракт із Sony Discos. Шакіру завжди тягнуло до року, але продюсери із Соні вважали, що їй більше підходить амплуа поп-співачки. Альбом не мав успіху. Другий також не зробив майбутню зірку популярною, програвши вже по продажу навіть попередній платівці. Лише випуск у 1995 році нового альбому під егідою колумбійського продюсера Луїса Фернандо Очоа – «Босі ноги, білі мрії» став справжнім проривом для Шакіри як на батьківщині, так і на обох американських континентах. Закріпити успіх співачці вдалося з виходом наступного альбому – «Де злодії?», який досі вважається найкращим її творінням за всю іспаномовну кар’єру. Світового визнання Шакіра досягла в 2001 році, завдяки пісні Whenever, Wherever («Коли завгодно, де завгодно»), а за 5 років вона вже очолила Billboard Hot 100 із синглом Hips Don't Lie («Стегна не брешуть»), записаного за участі Вайкліфа Жана. Записала офіційну пісню для Чемпіонату світу з футболу 2010 Waka Waka (This Time for Africa). Композиція одразу ж побила всі мислимі й немислимі рекорди (фінансові зокрема). У жовтні 2011 року Шакіра виступала у Києві під час відкриття НСК «Олімпійський» після реконструкції. Вона є одним із послів доброї волі ЮНЕСКО, фундаторкою благодійного фонду, що опікується бідними дітьми Колумбії та інших латиноамериканських країн.

Роковини смерті:

82 роки тому на Соловках від сухот і виснаження помер Євген Павлович Плужник (1898-1936), український поет, драматург, член літературної організації «Ланка» («Марс»). Автор поетичних збірок «Рання осінь», «Рівновага»; п’єс «У дворі на передмісті» «Змова в Києві», роману «Недуга». Поезії Плужника властива особлива витонченість, глибока філософічність, імпресія. Фахівці не без підстав називали Плужника «найвидатнішим майстром імпресіоністичної поезії 20 сторіччя». Спільно з Валер’яном Підмогильним він уклав словник «Фразеологія ділової мови» (1926, 1927). У 1934 році Плужника репресували.

Три роки тому в автомобільній катастрофі загинув Андрій Кузьменко (Кузьма; 1968–2015), відомий український співак, продюсер, телеведучий, лідер гурту «Скрябін». Виконавець пісень «Мам», «Люди як кораблі», «Квінти», «Радіо любов», «Старі фотографії», «Мовчати», «Місця щасливих людей». Мати Андрія Кузьменка в пам’ять про сина написала і видала книжку «Моя дорога птаха. Мамина книжка». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-