У МОЗ вирішили розібратися з “вічнозеленими патентами” на ліки

У МОЗ вирішили розібратися з “вічнозеленими патентами” на ліки

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я працює над удосконаленням механізму примусового ліцензування запатентованих лікарських засобів, що забезпечить зниження цін на соціально значущі медпрепарати.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Мова йде про ліки, що мають патентний захист в Україні та використовуються для протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусним гепатитам В і С, для лікування військових АТО та при виникненні надзвичайних ситуацій чи епідемій. 

Заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик зазначив: “Законодавчо примусове ліцензування лікарських засобів в Україні наче є. Але механізм не працює... Наше завдання в рамках глобальної реформи охорони здоров’я  –  зробити все для того, щоб механізм працював, як в інших країнах. Щоб держава реально могла забезпечити ширший доступ пацієнтів до ліків, значно їх здешевити за рахунок виробництва цих препаратів більшою кількістю фармвиробників”.

Читайте також: У Мін'юсті пояснили, як без грошей і реєстрації стати на медоблік у Києві

За словами Ілика, діюча постанова, що регулює питання примусового ліцензування, прописана дуже загальна, в ній не вистачає конкретизованих процедур, тому вона не працює. Натомість, наголосив заступник міністра, цей важіль впливу є рушійним не лише для покращення доступу українців до соціально значущих ліків, але й для врегулювання проблеми з так званими “вічнозеленими патентами".

“Зростання цін на ліки відбувається не через те, що вони стають ефективніші, якісніші чи безпечніші. Непоодинокими є випадки, коли завдяки патентному захисту, фармвиробники мають можливість маніпулювати та завищувати ціну. Особливо це стосується так званих “вічнозелених патентів”. Недобросовісні фармвиробники, що знайшли лазівки в законодавстві, штучно створюють передумови для того, щоб лікарський засіб не заміщувався його генеричними аналогами. І в кінцевому результаті це призводить до того, що ліки стають дуже дорогі і більшість громадян не можуть їх собі дозволити”, - наголосив Ілик.

Як відомо, патентний захист лікарських засобів часто призводить до обмеженої кількості життєво важливих ліків на ринку, а також їх високої вартості, що, у свою чергу, зменшує їх доступність для населення. Дія патенту на препарат зумовлює присутність на ринку лише одного препарату та забороняє виготовляти іншим виробникам медикаменти, що містять ту ж діючу речовину, що і запатентований препарат.

“Вічнозелений патент” є різновидом патентного маніпулювання –  один і той самий препарат отримує кілька патентів на різні форми своєї діючої речовини. Це надає можливість фамвиробникам мати одноосібне право на виготовлення та реалізацію медичного препарату протягом багатьох років, після завершення реального патенту. 

Механізм примусового ліцензування надає можливість державі при певних обставинах і умовах використовувати запатентовані винаходи без дозволу патентовласника та дозволяти відтворення копій запатентованого продукту для забезпечення внутрішнього попиту країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-