У Мін'юсті пояснили, як без грошей і реєстрації стати на медоблік у Києві

У Мін'юсті пояснили, як без грошей і реєстрації стати на медоблік у Києві

Укрінформ
Жителі столиці, які працюють в столиці офіційно, але не прописані, мають такі ж права, як і кияни.

Про це заявив керівник Головного територіального управління юстиції Києва Станіслав Куценко в інтерв'ю Укрінформу

«На всі права, які має українець. Навіть у медичний заклад може стати на облік. Для цього треба написати відповідну заяву, бо коли її немає, то людину сприймають як особу з іншого населеного пункту і послуги надаються платно. Наявність цієї заяви дає право на обслуговування в медичному закладі. Єдине, на жаль, в Україні й надалі практикуються «благодійні внески» у сфері охорони здоров'я. Це стосується і киян, і не киян», -  зазначив Куценко, відповідаючи на запитання, на які права може розраховувати людина без офіційної реєстрації в Києві, але з офіційним працевлаштуванням. 

Читайте також: У Мін'юсті вважають, що українці "граються" з іменами, бо дешево

Окрім того, зауважив він, особа без реєстрації в Києві не може отримати картку киянина, яка надає право на деякі пільги. 

«Загалом не можна говорити, що українці, які приїхали до Києва і не є киянами, якось обмежені у своїх правах», - підкреслив Куценко.

Водночас він зазначив, що з-поміж тих, хто звертається до центрів правової допомоги, внутрішньо переміщені особи є досить великою категорією. 

«Перш за все вони запитують, як отримати допомогу від держави і яким чином зареєструвати своє місце проживання. Хочу сказати, що в цьому році збільшується допомога на внутрішньо переміщених осіб до 5 тис. грн на родину. Також вони мають право претендувати на субсидії та житлові пільги, надаючи договір оренди житла», - наголосив Куценко.

За його словами, відсоток таких звернень від загальної кількості звернень до ГТУЮ складає 10-15%. 

«Зазначу, що для Києва це питання не є абсолютно критичним, тому що більше внутрішньо переміщених осіб у прикордонних регіонах до зони проведення антитерористичної операції, яка за новим законодавством буде називатися інакше. Відповідно, внутрішньо переміщені особи мають у нас такі самі права і привілеї, як і кияни. Вони обслуговуються в такому ж режимі й абсолютно не дискримінуються», - запевнив Куценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-