Супрун про ребальзамування Пирогова: Ці кошти — сотня упаковок проти лейкозу

Супрун про ребальзамування Пирогова: Ці кошти — сотня упаковок проти лейкозу

Укрінформ
В. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун відкрила інтернет-опитування з приводу доцільності виділення бюджетних коштів на ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Пирогова.

Про це Супрун написала у Facebook.

«Комісія Національного музею-садиби М. І. Пирогова звернулася до уряду з проханням надати дозвіл на ребальзамування тіла вченого. Ціна питання - 199 034 грн. На ці кошти можна придбати, наприклад, більше сотні упаковок препарату для лікування гострого лейкозу. Часто маємо запит від регіонів на цей препарат. Або інших ліків чи медичних засобів, що могли б допомогти багатьом пацієнтам. Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використати на лікування живих людей, витрачалися на процедуру ребальзамування, яка вже не допоможе нікому? Чи в Україні у ХХІ столітті бюджетні кошти повинні витрачатись на подібні процедури? Як гадаєте?» - написала Супрун.

За чотири години участь в опитуванні взяли понад 2,8 тисяч читачів, голоси яких розділились так: 84% учасників вважають, що бюджетні кошти мають піти на лікування, 16% - на ребальзамування тіла хірурга Пирогова.

Читайте також: Супрун – організаторам протестів: Не політизуйте кір

У коментарях до опитування користувачі висловлюють різні міркування, які можна поділити на чотири категорії. Частина коментаторів вважає таку постановку питання спекулятивною, моляв, о очільниця міністерства перекладає відповідальність за ухвалення рішень на громадськість. Інші вважають, що зазначена сума в масштабах країни незначна, її можна було б виділити на збереження тіла великого вченого і хірурга, і сумніваються, що кошти, яких вартує ребальзамація, насправді підуть на ліки для хворих.

Третя категорія користувачів соцмережі вважає, що такі маніпуляції з тілом Пирогова мають бути здійснені коштом меценатів, або ж ці гроші треба зібрати шляхом краудфандингу. Четверті вважать, що тіло Пирогова за християнським звичаєм треба поховати.

Як повідомляло агентство, тіло Миколи Пирогова, набальзамоване його учнем доктором Д. І. Виводцевим, вже понад 135 років зберігається в Миколаївській церкві-усипальниці, яка є складовою частиною Національного музею-садиби М. І. Пирогова у Вінниці. Останні два ребальзамування тіла Пирогова відбулися вже в часи незалежності - разом із москвичами участь у цих роботах брали вчені Вінницького медичного університету і співробітники музею. Для періодичних ребальзамувань у музеї Пирогова навіть обладнали спеціальну лабораторію - такі процедури тут виконувались у 1994 і 2000 роках. Наразі строки чергової ребальзамації минули. Через агресивне втручання Російської Федерації профільне міністерство тривалий час не рекомендувало музею співпрацювати з науково-дослідним і навчально-методичним центром біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР). Але саме його фахівці володіють сучасними технологіями ребальзамації і підтримують в належному стані тіла комуністичних лідерів - Кім Ір Сена, Кім Чен Іра, Хо Ши Міна і, звісно ж, Володимира Леніна. Допоки ж музейники разом із науковцями вінницького медуніверситету проводять підтримувальні процедури, так звану підбальзамацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-