Справа Марківа: Клімкін запропонував Італії спільну слідчу групу

Справа Марківа: Клімкін запропонував Італії спільну слідчу групу

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував створити спільну італійсько-українську слідчу групу для розслідування справи нацгвардійця Віталія Марківа, обвинуваченого у вбивстві італійського журналіста.

Про це Клімкін заявив на спільному брифінгу з главою МЗС Італії Анджело Альфано у Києві 30 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вважаємо, і ми до цього готові, що цей процес, це розслідування (у справі Марківа - ред.) має здійснюватися спільно, оскільки ми відкриті до цього», - сказав Клімкін.

Він зазначив, що в Україні розуміють, що це питання перебуває у юридичній площині, а тому він не може коментувати його прямо. Водночас Клімкін висловив особисту думку, що, на його переконання, в суді буде доведено «повну 100-відсоткову невинуватість Віталія».

Міністр закордонних справ Італії, у свою чергу, повідомив, що питання стосовно Марківа українська сторона порушувала завжди, на кожній двосторонній зустрічі. Альфано зауважив, що судова система в Італії є незалежною, однак, на його переконання, в інтересах всіх шукати правду.

«Я абсолютно впевнений, що судові органи Італії з радістю приймуть Україну до розслідування і що це буде двостороння група слідчих двох країн», - сказав Альфано.

Водночас він зауважив, що італійський уряд не може впливати на судову систему країни, але він обов'язково передасть цю пропозицію і ще раз підкреслить важливість цього питання.

Як повідомляв Укрінформ, 24 травня 2014 року в районі села Андріївка поблизу окупованого на той час Слов'янська Донецької області під мінометний вогонь потрапила група іноземних журналістів. Італійський фоторепортер Андреа Роккеллі і його перекладач загинули.

Поліція Італії 30 червня 2017 року заарештувала бійця Нацгвардії Віталія Марківа, якого прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія) обвинувачує в умисному вбивстві фотографа Роккеллі.

Читайте також: Голова ОБСЄ поїде з Клімкіним на Донбас

Натомість, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Генеральна прокуратура України також повідомила, що Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

Фото: сторінка Юрія Касьянова у facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-