Луценко: Війни з НАБУ немає, ми з Ситником визнали помилки

Луценко: Війни з НАБУ немає, ми з Ситником визнали помилки

Укрінформ
Наявні в діяльності Національного антикорупційного бюро (НАБУ) проблемні питання слід вирішити через зміни законодавства.

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко за результатами візиту до керівних інституцій Євросоюзу у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Як один із авторів закону про НАБУ, зрештою, як генпрокурор, я буду робити все, щоби НАБУ також дало результат. П'ять, десять, двадцять випадків вироків їхній "великій рибі" складеться у загальний результат, коли нація повірить, що корупція може бути покарана", - заявив Луценко.

При цьому він висловив незгоду з тим, що хтось в Україні зменшує незалежність НАБУ.

"Я як не мав, так і не маю і, власне, не хочу мати можливості контролювати їхні справи", - зауважив генпрокурор.

Луценко висловив думку, що ситуація навколо НАБУ викликана "певними проблемами молодої інституції".

"Але немає ніякої війни з НАБУ. Вони мають діяти ефективно, але законно... У чому була помилка – і це визнав і пан Ситник (директор НАБУ – ред.), і я, що це було винесено на "планетарну" дискусію. Вашингтон, Брюссель і Київ гаряче обговорювали, як треба призначати секретних агентів, що робити із прослуховувальними пристроями та щодо іншого", - сказав генпрокурор.

На переконання Луценка, наявні в діяльності НАБУ проблемні питання слід вирішити через зміни законодавства. Йдеться про посилення можливостей секретних агентів НАБУ та наділення його повноваженнями самостійно здійснювати приховане прослуховування телефонних розмов.

Луценко також відзначив, що поінформував посадовців ЄС та депутатів Європарламенту про глибокі реформи, проведені в українській прокуратурі.

"Вона вже не є тим закритим страшним, пострадянським каральним органом", - запевнив генпрокурор, додавши, що сам він у результаті реформ позбувся "диктаторських повноважень".

Водночас, зазначив Луценко, і українське суспільство, і європейських партнерів цікавить результат. За словами генпрокурора, минулого року прокуратура спільно з іншими силовими правоохоронними органами затримала 9,5 тис. корупціонерів, яким вже винесено 1692 судових вироки.

"Це означає, що в Україні змінюється становище щодо боротьби з корупцією. Вони стали боятися", - наголосив Луценко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Луценко назвав публічне з'ясування відносин між ГПУ та НАБУ найбільшою помилкою минулого року. Генпрокурор повідомив, що перед Новим роком у нього відбулася зустріч з керівником НАБУ Артемом Ситником, в рамках якої вони дійшли висновку, що будь-яке продовження публічних атак між правоохоронними органами шкодить передусім Україні.

Читайте також: Луценко заявив, що публічне зведення рахунків з НАБУ було помилкою

Раніше НАБУ заявило, що в Україні почали реалізувати "великий план", головною метою якого є знищення НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

США, Євросоюз і Велика Британія зробили жорсткі заяви на захист НАБУ, звинувативши Генпрокуратуру і Службу безпеки в зриві операції бюро і втручанні в його роботу.

6 грудня в парламенті з'явився законопроект про звільнення директора НАБУ без аудиту. Співавторами виступили голови фракцій "Блок Петра Порошенко" і "Народний фронт". Документ оперативно внесли в порядок денний засідання Ради, проте пізніше проект закону з порядку зник після різкої реакції Заходу.

Європарламент також висловив підтримку НАБУ і закликав Україну до консолідації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-