Є підстави сподіватися, що НСТУ отримає належне фінансування – Наливайко

Є підстави сподіватися, що НСТУ отримає належне фінансування – Наливайко

Укрінформ
Голова Держкомітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко переконаний, що наступного року ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" отримає належне фінансування з бюджету.

Про це Наливайко заявив 30 січня під час розширеного засідання колегії Держкомтелерадіо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо фінансування НСТУ, в 2018 році, незважаючи на наш запит про фінансування, бюджетною програмою виділено 776 млн 563 тис. грн - це фактично вдвічі менше. Безумно, цього недостатньо. Ми неодноразово фіксували свою позицію, звертались до Кабінету міністрів, Міністерства фінансів і далі будемо це робити. Вважаємо, що цих коштів недостатньо для забезпечення статутної діяльності. Міністерство фінансів уже повідомило, що наступного року питання про збільшення фінансування ПАТ "НСТУ" буде переглядатися під час підготовки змін до бюджету і, я впевнений, що є всі підстави розраховувати на те, що НСТУ в наступному році отримає належну фінансову підтримку з бюджету", - пояснив Наливайко.

Водночас він нагадав, що торік фінансування НСТУ було збільшено майже удвічі порівняно з 2016 роком.

"На мій погляд, в минулому році воно було забезпечено на належному рівні, враховуючи останній перерозподіл коштів, зекономлених під час Євробачення-2017 (загальна сума 128 млн 400 тис. грн, а також майно, яке залишилось під конкурсу, буде закріплено у власності НСТУ, там майна на понад 35 мільйонів). Таким чином, якщо порахувати всі ті кошти, а також гроші, які отримало ПАТ "НСТУ" від комерційної діяльності при проведенні Євробачення (це порядку більше мільярда гривень), - це фактично вдвічі більше, ніж 2016 року. Я думаю, що таких прикладів в історії державного телебачення, що збільшувалось фінансування вдвічі, просто не було. Таке велике фінансування було для "розгону" діяльності НСТУ, набирання швидкості", - додав голова Держкомтелерадіо.

Читайте також: Штат менший, зарплати вищі: Аласанія розповів про реформу Суспільного

Як повідомлялося, 1 грудня на черговому засіданні Кабінету міністрів України одноголосно підтримали розподіл коштів, зекономлених під час проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017. 128 млн 400 тис. грн мали повернути у розпорядження НСТУ, нагадує "Детектор медіа".

Відповідно до закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні", бюджет суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ "НСТУ" мала б отримати з бюджету 1,2 млрд грн, проте у держбюджеті на цей рік було закладено лише 75% цієї суми - 970,79 млн грн. Не вистачало 323, 65 млн грн.

Через недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії трансляція зимової Олімпіади-2018 у Кореї та літньої Олімпіади-2020 в Японії на "UA: Першому" була під загрозою. Загальна сума витрат на придбання прав на трансляцію обох ігор становить 3 млн дол., з яких 600 тис. дол. необхідно заплатити уже до кінця 2017 року, повідомила прес-служба НСТУ. За даними телеканалу "UA: Перший", на забезпечення сигналу, облаштування студії та відправку двох знімальних груп до Кореї та Японії мовнику необхідно витрати близько 4,6 млн грн.

Водночас директор НСТУ Зураб Аласанія повідомив, що у законі про державний бюджет на 2018 рік, який Верховна  Рада ухвалила в четвер увечері в другому читанні, фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) зменшене майже удвічі порівняно з 2017 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-