Фірма Клименка блокує державі доступ до своїх активів у БЦ

Фірма Клименка блокує державі доступ до своїх активів у БЦ "Гулівер"

Ексклюзив
Укрінформ
Фірма екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка ТОВ "Юнісон груп" не надала доступу до арештованих судом приміщень БЦ "Гулівер" Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних злочинів (АРМА).

Про це відомство повідомило на запит Укрінформу.

У АРМА нагадали, що три поверхи БЦ "Гуллівер" були їм передані в управління ухвалою Печерського райсуду від 29 вересня 2017 року. Оскільки агентство самостійно не управляє арештованими активами, 17 листопада АРМА уклало відповідний договір з ТОВ "Коллієрз Інтернешнл". Повноваження цієї фірми на управління офісними приміщеннями на 31,32 та 33 поверхах БЦ "Гуллівер" були внесені до Держреєстру нерухомості.

У АРМА повідомили, що їх представники 13 листопада у БЦ "Гуллівер" передали працівникам ТОВ "Юнісон груп" необхідні документи для  забезпечення можливості управління майном. "Наразі представники ТОВ "Юнісон груп" в порушення вимог ухвали суду, Кримінально-процесуального кодексу та закону умисно чинять перешкоди щодо виконання ухвали та діяльності АРМА", - зазначили у відомстві.

Уже 16 листопада працівники АРМА та Головної військової прокуратури прибули до торгового центру з компанією, яка мала оцінити арештовану нерухомість.

"Проте, невідомі особи, які представилися представниками ТОВ "Юнісон груп", показуючи відкрито зневажливе та вороже ставлення до працівників Головної військової прокуратури та АРМА, почали чинити  численні фізичні перешкоди у доступі до активів, будь-якими засобами затягували час початку здійснення АРМА безпосередніх заходів з управління активами, пов'язаних з виконанням ухвали, що в кінцевому результаті виразилось у недопуску працівників АРМА та Головної військової прокуратури до активів, та відповідно невиконання ухвали суду", - зазначили в агентстві.

У подальшому АРМА 15 грудня 2017 року повторно здійснило заходи, спрямовані на виконання ухвали суду, однак невстановлені особи, представляючись представниками ТОВ "Юнісон груп" протидіяли представникам агентства.

У АРМА зазначили, що через спротив ТОВ "Юнісон груп" наразі відсутні доходи і відповідно надходження до Держбюджету від управління активами БЦ "Гуллівер".

"За даним фактом Нацполіція порушила кримінальне провадження, розпочато досудове розслідування за частиною 1 ст. 382 Кримінального кодексу, згідно з якою умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на термін до 3 років", - резюмували у відомстві.

Як повідомлялося, у жовтні Головна військова прокуратура передала арештоване в Україні майно екс-міністра Клименка Національному агентству з питань виявлення активів.

У липні головний військовий прокурор Анатолій Матіос розповів, що правоохоронні органи провели 151 обшук в компаніях, які належать Клименку в Києві та Одесі.

Читайте також: Агентству з розшуку активів вдалося вилучити "квартиру Клименка"

На думку слідства, злочинна схема Клименка виглядала наступним чином: у 2011-2013 рр. він на ім'я свого батька зареєстрував ряд офшорних компаній на Британських Віргінських островах та на Кіпрі. Гроші, виведені з бюджету з допомогою "податкових майданчиків", легалізовувались в європейських банках через ці офшорні рахунки і поверталися в Україну, але вже приватним компаніям. З 2011 року до початку 2014 року на рахунки компаній "Юнісон", медіа-холдингу "Вести" і ще двох компаній з управління активами, власниками яких були родичі Клименка і які обслуговували "сім'ю" Януковича, перераховано більш $788 млн.

Група компаній "Юнісон" за рахунок цих коштів купила: 78 елітних квартир; 28 офісних приміщень; п'ять будівель; 41 паркомісце; 11 земельних ділянок у Києві, Одесі та Донецьку; 23 автомобіля; три повних поверхи БЦ "Гулівер", а також 1 тис. залізничних вагонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-