Україна однією з перших проголосила незалежність від Російської імперії — Порошенко

Україна однією з перших проголосила незалежність від Російської імперії — Порошенко

Укрінформ
Україна однією з перших проголосила незалежність від Російської імперії сто років тому, але не змогла її втримати, і про те, чому так сталося, нині слід замислитися.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у виступі на урочистому зібранні з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Насправді раніше за Україну незалежність при розпаді Російської імперії проголосила лише Фінляндія. Країни Балтії, Центральної Європи та Балкан зробили це вже пізніше за нас. Тільки вони втримали цю незалежність, а ми - ні. І насамперед про те, чому так сталося, нам і слід сьогодні з вами замислитися", - сказав Порошенко.

У цьому контексті він нагадав слова відомого історика Івана Лисяка-Рудницького, що було б помилкою говорити про поразку української революції. Як акцентував Президент, вона не досягла своєї остаточної мети, але внутрішньо переродила суспільство України, а на фундаменті тієї революції розвивалося і подальше українське життя. 

"І можу сказати, що без IV Універсалу не було б і Акта проголошення незалежності. Якби наші славні предки далекого 1918 року не посіяли зерна ідеї незалежності, вона б ніколи не розрослася до майже одностайної підтримки на референдумі 1991 року", - підкреслив Порошенко.

Читайте також: Порошенко: Брак єдності не дав утримати незалежність 100 років тому

За його словами, символічно, що українці прийняли у спадок з тих часів Прапор, Герб, Гімн, гривню і певною мірою єдиний стандарт літературної державної мови, Академію наук і національний архів, україномовні школи та університети і незалежну від Москви Українську православну помісну церкву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-