Учасники АТО вірять, що ситуацію із землею нарешті розблокували

Учасники АТО вірять, що ситуацію із землею нарешті розблокували

Укрінформ
Учасники АТО заявили, що Кабінет міністрів нарешті врахував їхню позицію та своїм рішенням розблокував їхнє право на першочергове і безоплатне отримання земельних ділянок.

Про це сказав голова правління громадської організації "Всеукраїнське об'єднання учасників АТО "Українці-разом!" Руслан Руденко на прес-конференції в Укрінформі.

 «Учора зміни до постанови були внесені, тому правки, які пропонували наші юристи, були враховані. Земля є державною власністю, і нею розпоряджається Держгеокадастр. Цей орган по заявах учасників бойових дій цю землю мав би видавати учасникам АТО першочергово. Але з червня 24 тисячі наших бійців подавали заяви на отримання земельних ділянок, але це питання блокувалося. Нині ж є можливість розблокувати питання», - сказав Руденко.

Він нагадав про те, що влітку уряд ухвалив рішення, через яке було уведено обмеження оформлення земельних ділянок учасниками АТО співвідношенням у 25% від площі земель, реалізованих за попередній період на відкритих аукціонах відповідними управліннями Держгеокадастру.

«Згідно з цією постановою, виділення землі учасникам АТО відбувалося за результатами торгів. Тобто, якщо продається 75 га землі на відкритому конкурсі, то 25% від продажу ідуть учасникам бойових дій. Цей пункт був нереальний, бо в Україні починаючи з травня 2017 року жодних торгів не відбулося, тобто немає торгів, тому немає розподілу. На виході з нуля маємо нуль», - додав голова Національного комітету ветеранів війни, волонтерів та учасників АТО України Віктор Толочко.

Як повідомляв Укрінформ, Стратегія удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності й розпорядження ними була затверджена постановою КМУ від 7 червня 2017 №413 та набула чинності 17 червня 2017 року.

Нею був закріплений новий порядок отримання земельних ділянок в рамках безкоштовної приватизації. Зокрема, Кабмін обмежив площу земельних ділянок, які можуть безоплатно передаватись у власність. Також Кабмін зобов’язав Держгеокадастр передавати в оренду земельні ділянки для сінокосіння, випасання худоби, городництва лише через земельні торги.

Читайте також: Кабмін прийняв рішення, яке має пришвидшити надання землі учасникам АТО

Постанова визначала необхідність погоджувати з Кабміном будь-яке відведення земельних ділянок за рахунок земель державних підприємств. Крім того, Кабмін заборонив органам Держгеокадастру зменшувати розмір орендної плати за земельні ділянки вже після проведення аукціонів.

Це не влаштовувало учасників АТО, тому ще у вересні вони почали виходити на мирні протестні заходи з проханням скасувати постанову. Крім того, 10 та 17 січня 2018 року ветерани АТО приходили до Кабміну з вимогою внести зміни до постанови 413. 

У середу Кабінет міністрів ухвалив зміни до Стратегії, які дозволять пришвидшити надання земельних ділянок учасникам АТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-