МОЗ обіцяє кардинальні зміни у роботі лікарів

МОЗ обіцяє кардинальні зміни у роботі лікарів

Укрінформ
З цього року в роботі лікарів первинної ланки відбудеться низка змін, серед яких впровадження міжнародних протоколів лікування, системи класифікації первинної медичної допомоги ІСРС-2, зменшення паперової звітності та введення в дію нового порядку надання первинної допомоги. 

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Українські лікарі нарешті зможуть використовувати у своїй роботі сучасні міжнародні протоколи лікування. МОЗ у співпраці з фінською компанією Duodecim, яка спеціалізується на комплексних рішеннях у сфері доказової медицини, організовує роботу щодо перекладу і затвердження сучасних клінічних протоколів. В першу чергу будуть перекладені протоколи (Топ-100) з найбільш актуальних захворювань і станів, що зустрічаються в ПМД. Всього база налічує близько 1000 клінічних протоколів", - йдеться у повідомленні.

Підключення лікарів первинної ланки до онлайн-ресурсу з новими клінічними протоколами буде відбуватися протягом трьох років. Також в МОЗ підготували інструкції-роз'яснення щодо впровадження нових клінічних протоколів.

Крім того, у 2018 році лікарі первинної медичної допомоги почнуть користуватися міжнародною класифікацією первинної медичної допомоги (ІСРС-2), яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу. ІСРС-2 дозволяє кодувати причину звернення пацієнта, також спрощує облікові і статистичні форми.

Наразі МОЗ України затвердив наказ, який впроваджує систему міжнародної класифікації первинної медичної допомоги. У 2018 році передбачено запуск навчального онлайн-тренажера для лікарів, поширення навчальних матеріалів і їх інтеграція в медичну освіту на до- та післядипломному рівні, проведення регіональних тренінгів для практикуючих лікарів.

В МОЗ також обіцяють істотно зменшити паперову медична звітність, що має вивільнити лікарський час для роботи з пацієнтами та навчання.

У 2018 році почне працювати новий Порядок надання первинної медичної допомоги. Також буде затверджено табель матеріально-технічного оснащення для надання первинної медичної допомоги.

Серед іншого реформа передбачає відмову від тарифних сіток та вільне формування ринку зарплат у комунальних медичних закладах. Тобто рівень зарплати медичного працівника буде базуватися на його/її компетенції, будуть створені умови для гнучкого визначення заробітної плати, як це відбувається, наприклад, в приватних клініках.

Читайте також: Зубко відвідав майбутній центр первинної медико-санітарної допомоги у Бердичеві

Як повідомлялося, у 2018 році заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров'я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю - щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізнятиметься з урахуванням збільшення кількості звернень у зв'язку з віковими особливостями.

Як неприбуткові підприємства, медзаклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими коштами. У тому числі, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-