Україні слід розбудовувати

Україні слід розбудовувати "москітний флот" - експерти

Укрінформ
Україні доцільно реалізовувати концепцію "москітного флоту", що передбачає створення мережі швидкохідних і маневрених бойових катерів, оснащених сучасним озброєнням.

Таку думку висловили експерти під час прес-конференції в Києві на тему: "Навіщо Путін віддає Україні військову техніку з Криму?".

"Ми мусимо ухвалити офіційно, на державному рівні "москітну" концепцію... "Москітна" концепція розвитку флоту стосується, передусім, швидкості платформ, яка має перевищувати швидкість існуючих основних бойових класів кораблів приблизно удвічі. Там має бути на борту сучасне озброєння принаймні трьох видів... І цих платформ має бути достатньо багато, щоб міг використовуватися так званий принцип рою", - заявив колишній заступник міністра оборони України (2014 р.), а нині співзасновник Міжнародного центру стратегій безпеки та оборони Ігор Кабаненко.

На його переконання, будівництво нових бойових катерів буде ефективнішим і дешевшим, аніж гіпотетичний ремонт і відновлення бойових кораблів, захоплених Росією в Криму та приведених у несправний стан.

За словами Кабаненка, більшість морських платформ, які зараз є у ВМС України, - це допоміжні судна, і їх також треба позбуватися, бо вони мають "нульовий бойовий потенціал" і лише "висмоктують" гроші з бюджету.

Екс-заступник міністра наголосив, що Україні потрібно виробити військово-морську  стратегію на наступні 15-20 років, яка передбачала б, що Україна "розглядає озброєння та військову техніку, військові містечка, усі об’єкти військової інфраструктури як складову частину усієї кримської інфраструктури, незаконно окупованої Росією, і буде відстоювати це в міжнародних судах".

Заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь також наголосив на важливості розвитку концепції "москітного флоту". За його словами, корабельна техніка, яка залишилася у Криму,  проектувалася у 1970-1980-х роках і вже є застарілою, а також прив’язуватиме Україну до країни-агресора "по боєприпасах, по інших компонентах". Нові ж малі бойові кораблі, оснащені сучасним озброєнням, будуть значно ефективнішими і потребуватимуть менших фінансових витрат. 

Читайте також: Москва "завалить" Київ пропозиціями заради легалізації анексії Криму - експерт

"Нам треба дивитися вперед. Можливо, навіть перескочити одне покоління озброєння та військової техніки... Зараз флот може бути єдиним організмом завдяки існуючим інформаційним технологіям, коли з одного корабля можна буде керувати ракетною зброєю іншого під час обрання цілі, яка оптимально знищується якраз з певної платформи... Також є автономні підводні апарати, які зараз існують на ринку і можуть виконувати більшість функцій підводного флоту. В українському варіанті флот має зараз виконувати в прибережній зоні функції розвідки і гарантованого швидкого знищення цілей", - заявив Самусь.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін заявив 11 січня про готовність передати Україні військові кораблі й авіатехніку з окупованого Криму. За його словами, ця "техніка перебуває в жалюгідному стані".

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман відреагував на цю заяву, зазначивши, що Україна готова прийняти техніку лише разом із півостровом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-