Трудові книжки призваних у військо зберігаються за місцем їх роботи - Генштаб

Трудові книжки призваних у військо зберігаються за місцем їх роботи - Генштаб

Укрінформ
Працівники, які призвані або прийняті на військову службу, на час її проходження не звільняються з роботи, а тимчасово увільняються від неї, з внесенням відповідного запису до трудової книжки.

Відповідне роз’ясненнія оприлюднила на сторінці у Facebook прес-служба Генштабу Збройних сил.

“З працівниками, які призиваються (приймаються) на військову службу, не розриваються трудові відносини, а вони тимчасово увільняються від роботи на час проходження служби. Запис про проходження військової служби із зазначенням дати призову (зарахування) і дати звільнення зі служби вноситься окремим рядком до трудових книжок за місцем роботи працівника”, - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що за працівниками, призваними на строкову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову.

При цьому трудові книжки працівників під час проходження служби зберігаються на підприємстві, де він працював (оскільки його не звільнено). Після повернення військовослужбовця на роботу, відомості проходження військової служби вносяться підприємством (установою, організацією) на підставі записів військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ Міністерства оборони, наголосили у Генштабі.

“Якщо військовослужбовець до призову, прийняття на військову службу за контрактом не працював, але мав трудову книжку, то дані про його службу мають бути внесені до трудової книжки тим підприємством, куди він працевлаштувався на підставі військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ Міноборони”,  - повідомили у Генштабі. 

Водночас, якщо військовослужбовець не працював і не мав трудової книжки, йому мають завести її на підприємстві, куди він уперше працевлаштується.

Читайте також: Геращенко повідомила про сліди тортур у звільнених заручників

У разі відсутності трудової книжки або відповідного запису в ній про проходження військової служби для призначення пенсії особі підтвердженням перебування на військовій службі є: військові квитки; довідки військових комісаріатів, військових частин і установ Міноборони; довідки архівних і військово-лікувальних установ.

Тим же, кого керівники підприємств, установ, організацій звільнили з роботи або відмовляють у виплаті заробітної плати, рекомендується звернутися до Управління Держпраці у відповідній області із заявою про порушення права та інтересів. Крім того, у встановленому законом порядку можливо звернутися до суду з відповідним позовом, зазначили у Генштабі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-