Ігор Козловський про два роки полону: Це був жах, свавілля і фантасмагорія

Ігор Козловський про два роки полону: Це був жах, свавілля і фантасмагорія

Укрінформ
Український вчений-релігієзнавець, колишній заручник угруповання «ДНР» Ігор Козловський назвав те, що відбувалось із ним протягом двох років полону, "жахом, свавіллям і фантасмагорією".

Про це він заявив у вівторок в ефірі "Радіо Свобода", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я навіть не знаю, як підібрати слова. Це якийсь жах, свавілля і якась фантасмагорія, тому це все було ірреально, і я до кінця навіть не міг зрозуміти, навіщо", - сказав Козловський.

Він розповів, що його судив особливий орган - так званий Військовий трибунал Верховного суду, схожий на "трійки" сталінських часів.  

"Взагалі таке враження, що вони там зробили своєрідний мікс 37-го року, 50-х і 70-х років Радянського Союзу, не реальний, а такий, як рольові ігри. Але ці рольові ігри стосуються життя людей, їхньої долі", - зауважив Козловський.

За його словами, на засідання цих так званих судів іноді викликали свідків і понятих, але ким насправді були ці людини, ніхто не знав. 

"Для них було все розписано, це була здебільшого  формальність, і вони дотримувалися цієї формальності - їм телефонували, казали, що робити, і вони виконували", - зазначив учений. 

Водночас, за словами Козловського, він відчував певну повагу з боку простих людей, зокрема наглядачів.

"Вони запитуали про різні речі, які стосувалися, наприклад, історії релігії, взагалі історії. Вони з повагою дивилися на мене і дослухалися до моєї думки з тих чи інших питань. Вони також не розуміли, чому я опинився там ( у в'язниці. - Ред.)", - констатував колишній заручник.

Ігор Козловський (16 лютого 1954, Донецьк) - український вчений та громадський діяч, відомий в Україні та світі фахівець з релігійних, духовних і психофізичних систем, кандидат історичних наук.

У січні 2016 року в його квартиру у Донецьку увірвались представники терористичної організації ДНР. Вони вилучили техніку та документи на житло, а також викрали цінну колекцію антикваріату, а самого Козловського кинули до  одного з підвалі "МГБ ДНР". 

Читайте також: Геращенко вірить, що звільнення політв’язнів Кремля розблокують у 2018-ому

Якоїсь офіційної інформації про причини затримання ученого не було: спочатку з'явилися повідомлення, що його звинувачували у зберіганні боєприпасів або шпигунстві, а дружина Козловського розповідала, що ті, хто проводив обшук у квартирі, назвали його причиною "неправильне листування у Facebook".

3 травня 2017 року «військовий трибунал «ДНР» засудив  Козловського до 2 років і 8 місяців позбавлення волі за контакти з низкою заборонених в «ДНР» організацій, зокрема, членами партії «Свобода» в 2014 році. 

Козловський звільнений з полону 27 грудня 2017 року разом з іншими 73 українцями в обмін на передачу "Л/ДНР" 233 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-