3 січня: народний календар і астровісник

3 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Хто такі Припекуха, Привертуха і Пригортуха, і де знайти золоту середину.

Сьогодні мучениці Юліанії, яка жила наприкінці ІІІ – початку ІV століть в Нікомідії. У 9 років її заручили з одним знаним містянином, але дівчина невдовзі таємно прийняла християнство, а коли наблизився час весілля – відмовилася виходити заміж. За те й була страчена.

Українці цього дня сиділи вдома та посилено готувалися до Різдва. Жіноцтво гадало, замовляло, причаровувало. В разі нерозділеного кохання вдавалися до чар. Пам’ятаєте пісню «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці…» Чому «не ходи»? «Бо на вечорницях дівки – чарівниці». Основну роль грали «особливі слова» – замовляння, а також енергія, пристрасть, з якою вони промовлялися. Об’єкт жіночого жадання повинен був забути про все на світі, нічого не бачити й не чути, не їсти і не пити, душевно страждати, аж поки не буде з тією, котра його кохає. Любовних замовлянь у нас існувало не так вже й багато: певне українки знали, що від любові з примусу щастя не буде. Ось одне з них: «У чоловіка Гната є три брати, а ще три зорниці, три сестриці: одна – Припекуха, друга – Привертуха, третя – Пригортуха; Припечи, приверни, пригорни Івана до Марії…» Цікаво, що давні українські замовляння набагато м’якіші за російські та білоруські. У нас магічна практика більш спрямована на захист. У північних сусідів вона агресивніша і атакувальна.

З іменинами вітайте Юлію, Петра, Михайла.

Сьогодні 16-ий місячний день. Помірність в усьому! Шукайте і дотримуйтеся золотої середини, яку ченці в давнину називали «царським шляхом». Уникайте надмірного моралізаторства, але й оминайте урвища безжального цинізму. А ще сьогоднішній день можна назвати днем справедливості, духовного очищення і гармонізації між фізичним і астральним тілами. Для надважливих справ день не дуже вдалий, а от для мілких – саме враз. Можливі нові пригоди і перемоги, але вони ж принесуть і нові проблеми. Не пускайте за вітром тепло свого серця. Велика ватра швидко горить і обпікає. А мала і в попелі жар береже.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році – -27,7, а найтеплішим у 1899 – +6,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-