В Україні з’явився посібник з перевірки е-декларацій чиновників

В Україні з’явився посібник з перевірки е-декларацій чиновників

Укрінформ
Громадські організації стверджують, що перевіряють е-декларації результативніше за НАЗК: так, останні виявили лише сім звітів посадовців з порушеннями, натомість ГО "Антикорупційний штаб" має таких близько 30, за якими відкрито 10 кримінальних справ.

Про це повідомив на прес-конференції Антон Марчук - член правління ГО "Антикорупційний штаб", автор презентованого 26 грудня посібника "Аналіз електронних декларацій".

"На сьогодні в електронному реєстрі значиться більше 1,5 млн, в тому числі більше 150 тисяч декларацій осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Такі декларації мають перевірятися НАЗК в обов'язковому порядку. Однак станом на кінець листопада цього року НАЗК завершило лише 113 повних перевірок електронних декларацій, з яких лише у семи було виявлено декларування недостовірної інформації, і в жодній декларації не було виявлено ознак незаконного збагачення. Водночас громадські організації мають значно кращі результати. Зокрема, в Антикорупційному штабі ми маємо близько 30 виявлених декларацій з ознаками незаконного збагачення і недостовірної інформації. І за результатами нашої діяльності вже відкрито більше 10 кримінальних проваджень", - підкреслив Марчук.

За його словами, одна з причин такого стану - відсутність автоматизованої системи перевірки електронних декларацій у НАЗК.

Читайте також: Детективи НАБУ проводять обшуки у помічників Мосійчука

"І можна констатувати те, що, на жаль, протягом найближчого року ця система не буде запущена, тому що це дійсно тривалий процес, НАЗК не має доступу до всіх необхідних реєстрів, не має достатньої спроможності для запуску цієї системи перевірок. І, власне, не має бажання отримати і експлуатувати цю систему автоматизованих перевірок", - сказав аналітик.

Він зазначив, що посібник "Аналіз електронних декларацій" вирішили підготувати з метою розвивати спроможність громадських організацій і журналістів перевіряти декларації, виявляти там певні ризики, ознаки правопорушень і повідомляти про це правоохоронні та інші відповідальні контролюючі органи. Зокрема, в посібнику міститься інформація щодо законодавчої бази, яка регулює процес подачі та перевірки електронних декларацій, інформація про форму декларацій, потенційні ризики, найчастіші правопорушення, які можна виявити завдяки електронним деклараціям, а також відомості про компетентні органи, до яких треба звертатися в разі виявлення ознак правопорушень.

"Крім того, ми надали потенційним користувачам посібника декілька прикладів наших успішних звернень, завдяки яким були відкриті кримінальні провадження і розпочаті повні перевірки декларацій. Зокрема це кейси кількох народних депутатів, у яких виявили ознаки незаконного збагачення. Наприклад, це стосується народних депутатів України Євгена Дейдея та Ігоря Мосійчука. Також у посібнику наявні приклади декількох звернень, завдяки яким НАЗК розпочало проведення повних перевірок декларацій", - поінформував Марчук.

Як зазначила голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Галина Янченко, посібник в електронному форматі з'явиться на сайті їхньої організації або на сторінці у Facebook.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-