В ГПУ немає жодної справи на аудиторів, що перевіряли Приватбанк - Луценко

В ГПУ немає жодної справи на аудиторів, що перевіряли Приватбанк - Луценко

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що в ГПУ немає жодних кримінальних проваджень стосовно аудиторської компанії «Kroll» чи будь-яких інших іноземних аудиторів, які залучалися до перевірки "Приватбанку".

Про це він написав у Facebook

"У зв'язку з поширенням неправдивих заяв офіційно повідомляю. Станом на сьогодні в ГПУ не було і немає жодних кримінальних проваджень стосовно аудиторської компанії «Kroll» чи будь-яких інших іноземних аудиторських компаній, які залучалися Національним банком України для фінансової перевірки діяльності «Приватбанку»", - сказав Луценко.

Водночас генпрокурор повідомив, що на адресу ГПУ та НАБУ протягом вересня-грудня 2017 року надійшли заяви народного депутата Олександра Дубініна про розтрату службовими особами НБУ та держбанку «Приватбанк» державних коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем в ході проведення закупівлі консультаційних послуг іноземних компаній протягом 2016-2017 років.

У НАБУ, за інформацією Луценка, в листопаді-грудні 2017 року за заявами Дубініна було зареєстровано два кримінальні провадження, які пізніше були об’єднані в одному провадженні. "В Генпрокуратурі зареєстровані провадження стали епізодами двох раніше порушених базових кримінальних проваджень по розтраті коштів протягом 2008-2016 років", - зазначив він.

В подальшому слідчі групи Генпрокуратури отримали ухвали судів про виїмку документів в Нацбанку та «Приватбанку», що стосуються даних угод.

Читайте також: ПриватБанк треба продати якомога швидше - директор Фонду гарантування

В ході слідчих дій, після допиту посадових осіб НБУ та аналізу чинного законодавства, зокрема статті 3 Закону «Про Національний банк України», повідомив Луценко, слідчими ГПУ було прийнято рішення про закриття даних кримінальних проваджень у зв’язку із відсутністю складу злочину в діях посадових осіб Нацбанку України при укладанні даних угод. Виконання винесених ухвал судів було відкликано.

Виїмок документів чи обшуків в ході слідчих дій в компанії «Kroll» та інших аудиторських компаніях не проводилося і не планується, резюмував Луценко.

Раніше ЗМІ повідомляли з посиланням на ухвалу Печерського райсуду про те, що ГПУ нібито проводить  розслідування щодо компанії "Kroll", зокрема про те, що нібито ця компанія брала участь у схемі розтрати коштів "Приватбанку". 

Зокрема, нібито в ході досудового розслідування кримінального провадження було встановлено, що посадові особи ПАТ "Комерційний банк "Приватбанк", за попередньою змовою з представниками Нацбанку, а також з власниками та керівниками ряду суб'єктів господарювання, зокрема іноземної компанії "Kroll", користуючись службовим становищем, за грошову винагороду, організували схему систематичного розтрати коштів "Приватбанку" в особливо великих розмірах, шляхом проведення свідомо збиткових операцій з кредитування суб'єктів господарської діяльності за грошову винагороду в розмірі 3-5% від загальної суми кредитів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-