У здоровому тілі: українцям представили рекомендації для харчування

У здоровому тілі: українцям представили рекомендації для харчування

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я спільно з Асоціацією дієтологів України та Центром громадського здоров'я розробило "Тарілку здорового харчування" українців.

Про це на презентації національних рекомендацій зі здорового харчування розповіла  начальник Управління  громадського здоров'я МОЗ Наталія Півень, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ці рекомендації базовані на найкращих  світових практиках. В мережі інтернет ми можемо знайти силу-силенну різних рекомендацій з посиланнями на авторитетні видання, на Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ). Але для того, щоб спростити населенню пошук найкращого вибору і планування  найкращої звички до харчування, МОЗ спільно з кращими дієтологами розробило доступний  в інформаційному контексті довідник  рекомендацій щодо простих звичок, як сформувати щоденний раціон для своєї сім'ї, для того щоб зберегти своє здоров'я і покращити якість життя", - сказала Наталія Півень.

Як повідомив на презентації президент асоціації дієтологів України директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування Олег Швець, розробка та адаптація до українських реалій світових практик стосовно здорового раціону проводилася на основі аналізу наукових даних, результатів національних та міжнародних досліджень, настанов ВООЗ та Агропромислової організації ООН, Європейської агенції з питань харчової безпеки, національних рекомендацій різних країн світу, також були переглянути норми  фізіологічних потреб населення в харчових  речовинах та енергії.   

Загалом українцям дають 7 основних порад. Перша - споживати адекватну кількість калорій з їжею для задовольняння власних потреб в енергії та основних харчових речовинах.

"Людина  повинна споживати стільки калорій, скільки витрачає, для того щоб мати здорову вагу. І споживати ці калорії  потрібно коштом здорових продуктів, які мають  постачати  основні харчові речовини: білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, мінерали, вітаміни, біофлавоноїди, пробіотики та інше", - розповів Олег Швець.  

Рекомендація друга - споживати щодня достатню кількість корисних харчових продуктів: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м'яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.  

Третя рекомендація - уникати  частого споживання харчових продуктів та страв із значним вмістом солі, цукру та надмірним вмістом жиру. Тривале споживання солодкої, солоної та жирної їжі суттєво збільшує ризик небезпечних захворювань - серця і судин, діабету та раку. Переважно це продукти, які пройшли технологічну обробку.

Рекомендація четверта - дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок, таких як регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях. Це  позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, попереджає набір зайвої ваги і пов'язані з нею небезпечні для здоров'я стани - високий артеріальний тиск, атеросклероз та підвищення рівня цукру у крові. 

Рекомендація п'ята - пити достатньо рідини, обирати напої, які не містять багато калорій, обмежити або не вживати взагалі алкогольні напої.  Основним джерелом рідини повинні бути вода, кава та чай. Калорійні напої, включаючи солодкі газовані, соки та соковмісні напої повинні бути суттєво обмежені. 

Рекомендація шоста - ретельно дотримуватись правил харчової безпеки, включаючи дотримання чистоти, вибір тільки якісних та безпечних харчових продуктів, належних умов їх транспортування, зберігання та приготування. 

Рекомендація сьома - щоденна фізична активність.

Читайте також: Український екс-посадовець розповів про життя у США

Більш детально про рекомендації стосовно здорового харчування, а також модель здорового харчування, зокрема які продукти і скільки споживати на добу, в доступному вигляді розміщені на порталі "Про здорове", який адмініструє Центр громадського здоров'я.

Також поради стосовно здорового способу життя доступні на сайті МОЗ, Центру громадського здоров'я, та Асоціації дієтологів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-