Рік мовних квот: Нацрада оштрафувала радіостанції на понад мільйон гривень

Рік мовних квот: Нацрада оштрафувала радіостанції на понад мільйон гривень

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у перший рік дії мовних квот зафіксувала 17 порушень і оштрафувала радіостанції на більш як 1 млн грн.

Про це йшлося під час прес-конференції в Укрінформі щодо першого року дії мовних квот на радіо.

"Протягом першого року дії квот 17 порушень, 13  із них стосувалося обсягу пісень українською мовою. Серед загальнонаціональних радіостанцій штрафи отримали чотири (Kiss FM, «Шансон», «Ера FM» та «Люкс ФМ», - ред.) саме за порушення квоти щодо обсягу українських пісень в ефірі. Найбільший штраф отримала радіостанція "Ера FM" - понад 317 тис. грн - усі чотири пісні, що прозвучали в ефірі, були російською мовою", - зазначив голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. 

При цьому він наголосив, що кожна третя пісня в ефірі має бути українською мовою, навіть якщо радіостанція мовить у розмовному жанрі,  але в її ефірі звучить музика.

За інформацією, яка була оприлюднена під час звітної прес-конференції, загальна сума штрафів за порушення мовних квот на радіо протягом першого року їх дії становить 1 001 956, 52 грн. 

Згідно із законом України «Про телебачення і радіомовлення», санкцією за порушення мовних квот є штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

Читайте також: Усі радіостанції в 2017 році перевиконували мовні квоти в середньому на 13%

Як повідомляв Укрінформ, за період з 8 листопада 2016 року по 30 серпня 2017-го Нацрада оштрафувала 15 радіостанцій на суму близько 634 тис. грн за порушення мовних квот.

В Україні 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводиться поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-