Ціна питання $30 тисяч: НАБУ показало записи

Ціна питання $30 тисяч: НАБУ показало записи "переговорів" з Пімаховою

Відео
Укрінформ
НАБУ оприлюднило фрагменти розсекречених аудіо- та відеоматеріалів розмов з першим заступником глави Державної міграційної служби Діною Пімаховою, яка, за версією слідства, була одним з керівників злочинної схеми у відомстві.

Відео розміщено на сайті Бюро. 

“У квітні 2017 року в межах оперативно-розшукової справи НАБУ розпочало спецоперацію з проникнення детектива НАБУ до організованого злочинного угруповання у складі чинних та колишніх посадовців Державної міграційної служби України (ДМСУ). Згідно з оперативними даними, ці особи, діючи у змові, вимагали та отримували грошові кошти за надання іноземцям громадянства України, посвідок на тимчасове проживання на території України, а також за винагороду пришвидшували виготовлення біометричних паспортів для громадян України. Представник НАБУ встановив безпосередній контакт із першою заступницею голови ДМСУ, яка, за оперативною інформацією, була одним з керівників злочинної організації”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Генпрокурор розповів про схему підробки закордонних паспортів

У НАБУ зазначили, що коли детектив (за легендою - представник іноземної компанії) на одній із неформальних зустрічей звернувся до неї за порадою з приводу отримання іноземцем паспорта України, то чиновниця уточнила, що "єдина законна схема" для вирішення цього питання буде "дорогою" - "30 тисяч", відзначивши під час наступної зустрічі, що мова йде про долари.

Уточнюється, що коли детектив НАБУ на початку жовтня приніс документи, про які йшлося раніше, чиновниця відмовилася їх прийняти, “вже, ймовірно, будучи обізнаною про особистість детектива під прикриттям та його належність до НАБУ”, і надалі працівник Бюро підтримував “виключно неформальне спілкування з метою підтримання легенди”.

“До того моменту була встановлена схема розгалуженої злочинної діяльності щодо надання послуг міграційного характеру за участю інших посадовців ДМСУ, територіальних підрозділів та фізичних осіб-посередників. Перший заступник голови ДМСУ у зазначеній організації відігравала одну з ключових ролей. У зв’язку з цим відмова детектива під прикриттям від подальших контактів із нею підтвердила б її підозри щодо розробки її правоохоронним органом та створила б перешкоди в подальшому документуванні діяльності всієї злочинної організації”, - наголосили у НАБУ.

Уточнюється, що пізніше Пімахова зустрілася з детективом і, почувши інформацію від нього, що вже інша особа нібито потребує посвідку про тимчасове проживання на території України, запропонувала 24 листопада принести документи. 

“Після передачі документів 27 листопада вона сама зателефонувала детективу під прикриттям і повідомила: питання вирішити легше, ніж із громадянством, однак сума буде така сама, яку обговорювали раніше, тобто 30 тис. дол. У разі згоди вона запропонувала передати їй половину від цієї суми 29 листопада. Під час передачі цієї суми детектив, який працював під прикриттям, був затриманий працівниками СБУ та прокурорами ГПУ. Таким чином, було зірвано спецоперацію НАБУ та САП із викриття масштабної корупційної схеми в Державній міграційній службі України”, - йдеться у повідомленні.

Також у НАБУ оприлюднили фрагменти розсекречених аудіо- та відеоматеріалів розмов з Пімаховою, отриманих в рамках проведення негласних слідчих дій, на підтвердження слів про деталі спілкування з Пімаховою.

“Крім того, з метою спростування деяких тез брифінгу посадовця ДМСУ щодо особистого характеру зустрічей, наводимо відео однієї з таких неформальних зустрічей, під час якої чиновниця попросила детектива обміняти 50 тис. грн, які вона отримала від третьої особи, і які, за її словами, могли бути контрольованим хабарем. Пояснюючи свої дії, вона зазначила, що обмін їй потрібен для того, щоб виключити можливість ідентифікації даних купюр”, - повідомили в НАБУ.

Раніше НАБУ звинуватило ГПУ та СБУ у незаконному втручанні у спецоперацію Нацбюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-