Затриманий агент НАБУ давав свідчення всю ніч, допит триває - Луценко

Затриманий агент НАБУ давав свідчення всю ніч, допит триває - Луценко

Укрінформ
Агенту Національного антикорупційного бюро, якого затримали під час проведення спецоперації в Державній міграційній службі, сьогодні буде оголошено підозру, наразі він дає свідчення.

Про це розповів у четвер на брифінгу генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Він перебуває у слідстві. Сьогодні йому буде пред'явлено підозру. Але враховуючи запевнення керівників САП і НАБУ, слідство може прийняти рішення про необрання йому запобіжного заходу. Враховуючи, що це працівники правоохоронних органів і їх керівники запевняють у повній готовності до співпраці, я вважаю, що це - нормальна ситуація", - сказав Луценко.

При цьому він заперечив чутки про затримання в рамках цієї операції інших співробітників НАБУ. За його словами, 29 листопада було затримано лише одного агента Бюро. "Розмови про те, що хтось їх захопив, не відповідають дійсності. Вчора був затриманий лише один агент НАБУ, який давав свідчення всю ніч і зараз продовжує це робити. Ми маємо право утримувати  його протягом відведеного законом часу. Інших ніяких затримань не було і не планувалось", - наголосив генпрокурор.

Водночас Луценко зауважив, що, вивчаючи нинішню ситуацію із затриманням співробітника НАБУ, "з подивом дізнався, що агенти НАБУ, штатні негласні співробітники, всупереч закону не були допущені до конкурсу і всупереч закону допущені до секретної інформації і читають при цьому секретні дані, що носять гриф секретності".

"Я на це вказував керівництву НАБУ. Ми всі вірили, що ці працівники пройшли через всі конкурси, але виявилось, що зовсім ні. Десятки з них працюють як негласні співробітники, отримують зарплати, проводять відповідні оперативні наради, допущені до різних секретних  документів всупереч закону. І це проблема", - заявив генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, 29 листопада оперативники СБУ під керівництвом прокурорів ГПУ затримали детектива НАБУ, якому інкримінують провокацію хабара першому заступнику голови Державної міграційної служби України Діні Пімаховій. 

У НАБУ стверджують, що ГПУ та СБУ незаконно втрутилися у спецоперацію Нацбюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі, використавши інформацію, яка стала їм відома у процесі прослуховування телефонних номерів у межах розслідувань НАБУ, розкрили цю інформацію Пімаховій і завербували її для кримінального переслідування працівників Нацбюро.

За інформацією НАБУ, наразі плануються затримання та арешти ще трьох детективів Бюро під прикриттям, керівника другого підрозділу детективів, а також керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Натомість у Державній міграційній службі стверджують, що затриманий "агент НАБУ" начебто протягом кількох місяців неодноразово пропонував першому заступнику ДМС "великі суми хабарів" за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом - за надання посвідки на тимчасове проживання на території України.

Читайте також: Луценко назвав провокацією дії НАБУ щодо заступника голови ДМС

Зранку у четвер Холодницький та Ситник вирушили до ГПУ, їхня зустріч із генеральним прокурором тривала майже дві години. Ситник повідомив журналістам, що за результатами зустрічі у Генпрокуратурі "ніхто затриманий не буде, під вартою працівників НАБУ не буде".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-