Луценко назвав провокацією дії НАБУ щодо заступника голови ДМС

Луценко назвав провокацією дії НАБУ щодо заступника голови ДМС

Оновлено
Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що працівники державних правоохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику приймати завідомо незаконне рішення і очікувати, скільки він коштів за це вимагатиме, оскільки це є провокацією.

Про це він заявив на прес-конференції, коментуючи ситуацію з першим заступником голови ДМС Діною Пімаховою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Працівники НАБУ запропонували працівнику ДМС легалізувати одного іранського громадянина і не отримали при цьому від неї ніяких сигналів, але вчора вийшли і пробували дати їй 15 тисяч доларів, при чому були затримані. Чому ми це зробили? На моє глибоке переконання, працівники державних правохоронних  органів не мають права пропонувати державному чиновнику  прийняти завідомо незаконне рішення і очікувати, яку суму він за це назве. Це чиста провокація”, - сказав Луценко. 

За його словами, НАБУ під процесуальним керівництвом САП ще на початку року отримало інформацію щодо можливих корупційних дій працівників Державної міграційної служби та пов'язаних  з ними інших чиновників, про те,  що ці чиновники могли незаконно видавати довідки на постійне проживання  іноземців в Україні, а також видавати незаконно паспорти громадянина України іноземцям, котрі не мали на це права, і почало перевірку цієї інформації. Далі, як поінформував Луценко, НАБУ діяло у трьох епізодах щодо перевірки цієї інформації.

Спочатку, як зазначив генпрокурор,  працівники НАБУ принесли в ДМС пакет документів на першу особу, громадянина Ірану, і попросили першого заступника голови ДМС, Діну Пімахову, виготовити паспорт громадянина України цій особі.

“Чиновниця сказала, що така схема існує і що це коштує таку-то суму коштів. Тим не менше, це вже є підставою говорити про корупцію в ДМС, але подальші дії в цьому епізоді не знайшли будь-якого розвитку”, - додав Луценко.

Читайте також: "Міграційна чиновниця" розповіла, як не взяла хабар від детектива НАБУ

Потім, як уточнив генпрокурор, вони знову прийшли до чиновниці і запропонували  “легалізувати” документи в'єтнамського громадянина, “в ході цього  чиновниця не називала суму, але тим не менше отримала неправомірну вигоду, хоч і незначну, після цього її не затримали, і ця ситуація не мала жодного розвитку”.

Луценко зазначив, що третім випадком була спроба дати їй хабара 29 листопада, після чого працівник НАБУ і був затриманий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-