Правозахисники вимагають надати медичну допомогу українським політв'язням у РФ

Правозахисники вимагають надати медичну допомогу українським політв'язням у РФ

Укрінформ
Українські правозахисники закликають главу МЗС Німеччини Зігмара Габріеля порушити перед урядом Росії питання про необхідність допустити лікарів до українських політв'язнів у Росії та окупованому Криму. 

Відповідне звернення оприлюднено на сайті Центру громадянських свобод.

"Станом на сьогодні близько 60 громадян України були позбавлені волі з політичних мотивів на території Російської Федерації та окупованого Криму. До більшості із них були застосовані катування або нелюдське чи таке, що принижує гідність, поводження або покарання для вибиття неправдивих зізнань у діях, які вони не вчиняли", - йдеться у зверненні.

Правозахисники зазначають, що ситуацію ускладнюють незадовільні умови утримання за гратами, які додатково призводять до різкого погіршення стану здоров’я, розвитку та загострення хронічних та інших хвороб.

Читайте також: Туреччина обміняла Чийгоза і Умерова на російських агентів - ЗМІ

Зокрема, як наголосили правозахисники, стан здоров’я незаконно ув’язненого українського режисера Олега Сенцова нещодавно різко погіршився. За словами його адвоката, через тривале переохоложення у Сенцова загострився ревматизм і почалися проблеми з серцем.

Загалом усі громадяни України, яких за політичними мотивами утримують на території РФ та окупованому Криму, потребують належної медичної допомоги, підкреслюється у зверненні.

Серед них, за даними правозахисників, у критичному стані знаходяться Дмитро Штибліков, який після затримання схуд на 30 кг та доведений до дистрофії, Станіслав Клих, який втратив психічне здоров’я після пережитих ним тортур, Олександр Костенко, який через відсутність операції ризикує втратити зламану працівниками ФСБ руку, Олександр Кольченко, який перебував у лікарні із діагнозом “дефіцит ваги”, Володимир Дудка, що вже десять місяців фактично знаходиться на самолікуванні із виразкою шлунку, Арсен Джеппаров, якому не надається медична допомога попри застуджені нирки, втрату слуху на ліве вухо та різке погіршення зору, Володимир Балух, у якого загострилися хвороби серця та нирок, 19-річний Павло Гриб, який через інвалідність має постійно приймати підтримуючі препаратию

З огляду на це правозахисники просять главу МЗС Німеччини "поставити перед урядом Російської Федерації питання про необхідність організувати доступ лікарів з Міжнародного комітету Червоного хреста та інших авторитетних міжнародних організацій з охорони здоров’я для надання кваліфікованої медичної допомоги Олегу Сенцову та усім ув’язненим за політичними мотивами громадянам України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-