Білоруський журналіст вважає, що справа Шаройка

Білоруський журналіст вважає, що справа Шаройка "не дійде до суду"

Укрінформ
КДБ Білорусі заарештував кореспондента "UA: Українське радіо" Павла Шаройка під тиском Москви, щоб вкотре залякати журналістів, які працюють та збирають будь-яку інформацію в цій країні.

Таку думку в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі висловив незалежний білоруський журналіст Валерій Калиновський.

"Чому це відбувається? Очевидно, що, як на мою думку, це відбувається під тиском Москви. Наскільки я знаю, Павло Шаройко проти Білорусі нічого не робив. Ми знайомі як журналісти. Ми збирали інформацію про тристоронню контактну групу, про події на Донбасі. Навчання "Захід-2017" нас також цікавили: чи прибудуть росіяни, коли вони поїхали, скільки їх залишилося. Це все є журналістською роботою", - наголосив білоруський журналіст.

Калиновський також відзначив, що його друга Шаройка вкрай обурила ситуація із викраденням на території Білорусі й протиправного вивезення до РФ 19-річного українця Павла Гриба.

"Президент Лукашенко висловився. І далі вже треба зупиняти цю "шпигунську" істерію... Павла Шаройка звільнять. Думаю, що до суду справа не дійде", - переконаний Калиновський.

Він нагадав, що у Білорусі арешти журналістів, нібито за шпигунство, тривають постійно.

"Вільної преси у Білорусі не так багато. І навіть та, яка вважається вільною, незалежною або приватною, також контролюється через відповідні владні структури, спеціальні служби... Випадок із Шаройком – лише для того, щоб черговий раз налякати: будь-хто за збір інформації може потрапити під такий репресивний тиск", - сказав білоруський журналіст.

Він зазначив, що відносно Шаройка ситуація є обнадійливою, і висловив надію, що вона буде вирішена якнайшвидше на найвищому рівні.

Читайте також: Лукашенко про "шпигунський скандал" з Україною: Немає тут руки Москви

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня в Мінську був затриманий власкор "UA: Українське Радіо" у Білорусі, громадянин України Павло Шаройко. Йому висунуто обвинувачення у "шпигунстві".

Шаройку закидають створення агентурної мережі у республіці. Білоруський КДБ заявляє, що після затримання Шаройко зізнався, що "є співробітником розвідки і працює під прикриттям у званні полковника". При затриманні у нього нібито знайшли копії розвідувальних повідомлень "Центру".

Ще раніше, 24 серпня, у Білорусі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України Павло Гриб. Пізніше стало відомо, що його викрали російські спецслужби і перевезли в слідчий ізолятор у Краснодарі (Росія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-