Лауреат Пулітцера - про Голодомор: Сталін хотів знищити українських селян як клас

Лауреат Пулітцера - про Голодомор: Сталін хотів знищити українських селян як клас

Відео
Укрінформ
Керівник СРСР Йосип Сталін розпочав та використав Голодомор 1932-1933 років для придушення протестних настроїв в Україні.

Про це в інтерв'ю UA/TV заявила американська журналістка, лауреат Пулітцерівської премії, колумніст видання The Washington Post та автор книги про Голодомор в Україні "Червоний голод. Війна Сталіна з Україною" Енн Еплбаум 

"У рамках цього загального голоду, в рамках цього хаосу і катастрофічних рішень щодо колективізації Сталін використовував цей момент, щоб позбутися проблем в Україні, а проблема була однією - бунтівне українське селянство і український політичний клас", - заявила Еплбаум.

За її словами, Сталін особливо націлювався на селян, бо боявся нового повстання, оскільки минулі повстання були дуже небезпечними для більшовиків.

Журналістка підкреслила: найголовніше, що Україна може зробити для пам'яті жертв Голодомору, - це створити країну, де нічого подібного ніколи більше не станеться. "Це означає створити країну, яка має сильні інституції, має нейтральну та чесну державну владу, незалежні суди, сильні, незалежні засоби масової інформації, та має добре освічених громадян, які беруть участь у демократії...", - додала вона.

Як відомо, в Україні та світі днями вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років, однак наймасштабнішим був Великий голод 1932-1933 років. 

Читайте також: Прем'єр Онтаріо висловила українською співчуття у зв'язку з роковинами Голодомору

У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирали 24 особи. За короткий проміжок загинули 4,5 мільйона українців.

Відео: UATV English

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-