Осінні «радощі»: +0,3% в температурі повітря - + 1500 гривень в гаманці

Осінні «радощі»: +0,3% в температурі повітря - + 1500 гривень в гаманці

Аналітика
Укрінформ
Всупереч прогнозам синоптиків, осінь-2017 потішила – дала відчутно зекономити на опаленні. Але зима попереду, тож не розслабляймося

Колега по роботі, власник приватного будинку, похвалився маленькою радістю - перша в цьому сезоні плата за газ виявилась удвічі меншою за сумою, ніж за той же період минулого року: середина жовтня – середина листопада. Нині це обійшлося десь у 1500 грн., а минулого року – майже три! Це при однаковій ціні на газ. Задля цікавості звірили обсяги спаленого - усе зійшлося. «Розумний» котел, що сам вимірює температуру зовнішнього середовища і автоматично, згідно з налаштуванням, розпочинає обігрів помешкання, коли температура опускається нижче позначки +8, в цьому році, виявляється, взагалі розпочав сезон на тиждень пізніше, ніж у 2016-му. Осінь, бачте, була теплішою аж на 0,3%! Отож, приватні домовласники одразу це відчули.

А взагалі-то, нічого екстраординарного зимовий сезон 2017-2018 країні не обіцяє. Газу – у сховищах повно, ціни - не рипаються, «теплі» кредити – бери не хочу. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив: зиму пройдемо нормально. І цьому сприяють кілька факторів.

Клімат: осінь тепла трохи вище норми

За даними Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) імені Бориса Срезневського, середня місячна температура в Україні в жовтні цього року була близькою до норми. У західних, південних та центральних областях -  місцями на 1,1-2,0° вищою за норму.  До того ж жовтень виявився надміру вологим. Опадів випало 1-2 місячні норми, у більшості районів Одеської, Київської, Чернігівської областей, локально у Волинській, Житомирській та Закарпатській областях 2,5-3,8 норми, лише в Херсонській та Миколаївській областях місцями 43-74% від місячної норми. В умовах підвищеної вологості, як відомо, навколишня температура за відчуттями завжди трохи нижча.

За даними спостережень метеостанції ЦГО, безпосередньо у столиці середньомісячна температура жовтня склала +8,4°С, що вище за кліматичну норму на 0,3°С. Найхолодніше було 25 жовтня, коли мінімальна температура опустилась до -2,1°С, а найтепліше – за тиждень до того, коли максимальна температура досягла +21,1°С. Це був найтепліший день цьогорічного «бабиного літа». Перший же осінній заморозок прийшов до столиці 23 жовтня – на 6 днів пізніше кліматичної норми.

Таким чином, опалювальний сезон в Києві, розпочався реально на тиждень пізніше - фактично 22 жовтня, коли середньодобова температура опустилася нижче нормативних +8°С (див. графік).

За даними спостережень метеостанції ЦГО
За даними спостережень метеостанції ЦГО

Цікаво, що опалювальний сезон торік розпочався, навпаки, трохи раніше, оскільки жовтень був холоднішим - на 1,6 градусів (при нормі 8,1), та листопад на 0,9 градусів (при нормі 2,1).

Чекаємо тепер, чи справдяться прогнози народних та офіційних синоптиків, які пророкували нам ранню, холодну і тривалу зиму, яка почнеться ніби вже наприкінці листопада.

Енергозбереження: «теплі» кредити на вікна, котли та утеплювачі – усім бажаючим

Влітку цього року уряд виділив додатково 300 млн грн. на фінансування програми так званих «теплих» кредитів у 2017 році. Сьогодні держава надає населенню та ОСББ через уповноважені банки (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Приватбанк ) безповоротну грошову допомогу у рамках Урядової програми з енергоефективності. Відшкодування, яке надається учасникам програми, становить: 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб; 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб; 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ та житлово-комунальних кооперативів.

Загалом з 2014 року від початку програми вже отримали такі кредити 150 тис. сімей в Україні на суму 2,5 млрд грн, 43% із отримувачів - субсидіанти. Згідно з цьогорічним національним опитуванням серед тих, хто вже скористався можливістю підвищити свою енергоефективність, 65% опитаних заявили, що досягли помітної економії енергоресурсів та зменшили витрати на житлово-комунальні послуги.

Також, у 2017 році продовжують діяти місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів, за якими надається додаткова компенсація (з місцевих бюджетів) за «теплими» кредитами. На сьогодні діють 206 таких програм різного рівня в усіх регіонах України.

Енергоресурси: газом запаслися, а ось із вугіллям трохи «напряг»

За даними Нафтогазу, на початок опалювального сезону 2017-2018 у підземних сховищах газу (ПСГ) накопичено понад 16,2 млрд куб. м газу, що на 1,5 млрд куб. м більше, ніж на момент початку опалювального сезону у 2016 році. При тому, що Україна витрачає за опалювальний сезон в середньому 8-9 млрд метрів кубічних. Нафтогазу належить переважна частка газу, який зберігається в українських ПСГ. «Компанія вживає всіх необхідних заходів для стабільного проходження опалювального сезону 2017-2018. Станом на кінець вересня ми накопичили у підземних сховищах більші запаси газу, ніж рік або два тому, і ми готові постачати газ кожному виробнику тепла, який виконує вимоги законодавства», – зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження
Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження

Вугілля на сьогодні на складах маємо близько 3 млн тонн. Енергетики кажуть, цього достатньо лише для початку опалювального сезону. «Ми знаємо про контракт із закупівлі американського вугілля - близько 1 млн тонн, знаємо про контракт з Південно-Африканською Республікою - там теж близько 1 млн тонн. А використовуємо за опалювальний сезон близько 15 млн тонн антрацитового вугілля», - розповіла член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Марія Яковлєва.

Звісно, виникає питання, де братимемо решту. Торік це були неконтрольовані території та Росія. Цього року прийнято політичне рішення про відмову від постачання з країни агресора, і влада обіцяє не допустити «провалів» у постачанні. В країні наразі йде активна робота з переведення енергоблоків на газову групу вугілля, що дасть можливість до кінця 2018 року замістити близько 6 млн тонн антрациту, а до кінця 2019-го взагалі відмовитися від вугілля антрацитової групи. В цілому з сімох антрацитових станцій тією чи іншою мірою сьогодні перейшли на газове вугілля вже чотири. Дві станції залишаються повністю неконтрольованими через окупацію - Луганська ТЕС та Старобешівська ТЕС.

Субсидії: підвищення пенсій - не привід боятися бути позбавленим «зимової» допомоги

Органи соціального захисту населення завершили процес розрахунку «зимової субсидії». Її буде відображено в платіжці за опалення, яка надійде споживачам у листопаді 2017 року. За жовтень її сума буде незначна з об'єктивних причин - жовтень є неповним опалювальним місяцем. У листопаді надійде повідомлення про розмір субсидії вже на повний місяць.

На опалювальний період 2017-2018 допомогу на оплату комунальних послуг отримали 6,6 мільйона українських сімей
На опалювальний період 2017-2018 допомогу на оплату комунальних послуг отримали 6,6 мільйона українських сімей

Як повідомляє ресурс «Україна комунальна», на опалювальний період 2017-2018 допомогу на оплату комунальних послуг отримали 6,6 мільйона українських сімей. З них - 5,8 млн. житлових субсидій і 800 тисяч субсидій на тверде паливо.

При цьому підвищення пенсій, яке почалося з жовтня 2017 року, не вплине на розмір «зимової» субсидій. Оскільки для розрахунку розміру субсидій, які виплачуються протягом усього опалювального сезону органами соціального захисту населення, враховувались доходи за I і II квартали цього року (тобто ще до підвищення). Для людей, що вийшли на пенсію, починаючи з листопада цього року, субсидія нараховуватиметься за фактом звернення до соцзабезу.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-