НАБУ попереджає, що вчасно

НАБУ попереджає, що вчасно "підняти" тисячі переданих ГПУ справ не зможе

Укрінформ
У Національному антикорупційному бюро стверджують, що не ухиляються від приймання на дорозслідування кримінальних справ від ГПУ, проте підкреслюють, що мають обмежений ресурс. 

Про це йдеться у заяві відомства.

"Національне антикорупційне бюро України діяло і діятиме виключно в межах закону. З огляду на те, що у зв'язку з закінченням повноважень слідчих органів здійснювати розслідування, законом передбачена передача до НАБУ підслідних йому проваджень, зареєстрованих до грудня 2015 року, Національне бюро не бачить підстав не приймати матеріали таких проваджень від Генеральної прокуратури", - зазначили у НАБУ.

Водночас у відомстві нагадали, що передача справ від ГПУ створить ризики для поточних розслідувань детективів стосовно топ-корупціонерів. 

"Людський ресурс Національного бюро, детективи якого поєднують функції слідчих та оперативників, а більшість слідчих дій здійснюють виключно своїми силами, неспівставний із ресурсами органів прокуратури, котрі здійснювали досудове розслідування за оперативного супроводу органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів фіскальної служби тощо. Звичайно, шкода, що Генеральна прокуратура, маючи такі потужні ресурси, не змогла забезпечити повне та швидке розслідування цих проваджень впродовж останніх двох років", - йдеться у повідомленні.

У НАБУ не беруться спрогнозувати, скільки часу потребуватиме опрацювання матеріалів усіх справ, підслідних НАБУ та зареєстрованих до грудня 2015 року. Цілком очевидно, що передання такої кількості справ за короткий проміжок часу (за попередніми підрахунками йдеться про декілька тисяч) в провадження близько 200 детективів НАБУ гальмуватиме хід розслідувань. Крім того, за таких обставин, у першу чергу, можуть постраждати інтереси потерпілих та інтереси держави.

Тому, зазначають у відомстві, зараз оцінюються усі можливі ризики, пов’язані з передачею справ від ГПУ, та найближчим часом будуть надані пропозиції щодо їхньої мінімізації. 

"Тож, просимо Генпрокурора, народних депутатів та експертів утриматися від спекуляцій на цю тему та працювати в конструктивному руслі", - резюмували у НАБУ.

Читайте також: Генпрокуратура передала до НАБУ папери на екс-чиновника Фонду держмайна

Як повідомлялося, 20 листопада цього року закінчилися повноваження слідчих органів прокуратури щодо здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які відносяться до підслідності НАБУ та зареєстровані до грудня 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-