Поведінка Білорусі може відновити призупинені санкції США - експерт

Поведінка Білорусі може відновити призупинені санкції США - експерт

Укрінформ
Останній розвиток подій в Білорусі з арештами трьох українців - активіста Павла Гриба, журналіста Павла Шаройка та бізнесмена Олександра Скиби - може призвести до відновлення призупинених санкцій з боку США.

Про це розповів у коментарі Укрінформу колишній політичний радник Гельсінської комісії США, нині член Ради директорів Фундації США-Україна Орест Дейчаківський.

"Поки складно говорити, як Європа і Сполучені Штати реагуватимуть на ситуацію, але безсумнівно, це не сподобається західним демократіям. Наприклад, я не виключаю, що це може вплинути на рішення США не продовжувати режим послаблення санкцій проти Білорусі", - зауважив експерт.

Читайте також: Тимчук про справу Шаройка: Через спілкування з ФСБ у КДБ Білорусі атрофувався мозок

Він пояснив, що частина американських санкцій проти РБ була послаблена останнім часом.

"Але кожні шість місяців Держдепартамент робить перегляд і приймає рішення, чи залишатимуться санкції полегшеними на наступні півроку. Ця ситуація (з арештами українських громадян – ред.) може легко стати одним із чинників, що впливають на рішення Держдепу", - підкреслив екс-радник Гельсінської комісії.

Читайте також: МЗС знову вимагає пустити до Павла Гриба українських лікарів

Водночас, він зауважив, що Білорусь могла би зблизитися не тільки з Євросоюзом, але також зі США, якби в країні не мали би місце репресії та порушення прав людини і принципів демократії. Втім, як би Лукашенко не хотів цього, "він є надзвичайно залежним від Росії".

На думку експерта, Росія не зацікавлена в посиленні західного вектору білоруського уряду. Тому, цілком можливо, що спільні операції білоруського КДБ та російського ФСБ щодо арештів громадян України могли бути сценарієм Кремля, щоб скомпрометувати Лукашенка перед західними цінностями та демократією.

"В будь-якому разі, ця ситуація не допоможе розвитку відносин між Білоруссю з Європою або США",- зауважив він.

Читайте також: Польський депутат назвав арешт Шаройка замахом на свободу ЗМІ

"Зрештою, Росія завжди мала важелі тиску на режим у Білорусі, тому що в цій країні протягом останніх 22-х років під Лукашенком не було жодних значних економічних і демократичних реформ, ситуація навіть погіршилась. Росія досі має надзвичайно великий економічний вплив на Білорусь", - пояснив Орест Дейчаківський.

Зараз, коли Росія виступила проти України з війною, Лукашенко хотів би утримувати нейтралітет і навіть робив деякі висловлювання на підтримку українців.

"Але я думаю, що Лукашенко просто боїться Путіна, боїться сценарію, що російський президент може вчинити з Білоруссю так само, як і з Україною", - підкреслив американський експерт.

Читайте також: Тимчук розповів деталі спільної операції КДБ і ФСБ з затримання Шаройка

Довідка Укрінформу: Орест Дейчаківський тривалий період працював політичним радником в Гельсінській комісії США, зосереджуючись на питаннях Східної Європи, в тому числі, України, Білорусі і Росії. Він був одним із головних авторів трьох законів щодо демократії в Білорусі, прийняті Конгресом США в 2004, 2006 та 2012 роках, які передбачали підтримку демократичних сил в цій країні, а також санкції проти уряду Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-