Петренко розказав про

Петренко розказав про "найпопулярніші" теми позовів українців до ЄСПЛ

Укрінформ
За кожним рішенням Європейського суду з прав людини проти України стоїть конкретний чиновник чи ціла їх група, і жоден з них досі не відповів за свої дії.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в інтерв'ю виданню «Деловая столица», коментуючи понад 12 тисяч справ, переданих ЄСПЛ на розгляд Комітету міністрів Ради Європи, що стосуються невиконання рішень національних судів в Україні. 

"Проблема в тому, що за кожним рішенням ЄСПЛ проти України стоїть ім'я конкретного чиновника або групи чиновників. І за 20 років участі України в Конвенції з прав людини жодного з цих осіб не притягали до відповідальності", - зазначив Петренко.

Як пояснив міністр юстиції, українськва влада наприкінці 1990-х рр. - на початку 2000-х рр. (як правило, перед виборами) ухвалювали "популістські закони" про додаткові пільги чорнобильцям, пенсіонерам, дітям війни та іншим соціально незахищеним верствам населення. 

«Протягом року ці закони виконувались, а потім уряд вже не передбачав витрат на ці пільги. В результаті, люди йшли до національних судів і отримували рішення про стягнення виплат. Проте, ці рішення попередні уряди не виконували через брак грошей. Натомість люди зверталися до ЄСПЛ», -  пояснив Петренко.

Інша категорія справ - коли вводився мораторій. Тобто певні категорії або галузі економіки мали преференцію держави (енергетика, ЖКХ, шахти) і з їх не можна було стягувати борги. Звісно, особи, які мали фінансові претензії до даних суб'єктів, теж подавали скаргу до ЄСПЛ. Ще одна категорія стосується катувань або порушення права на справедливий захист у кримінальних справах.

Читайте також: У Мін'юсті розповіли про докази проти РФ у позовах України до Євросуду

Водночас він зауважив, що починаючи з 2014 р. Українська держава виконує рішення судів, і на сьогодні виконано вже понад 3500 рішень ЄСПЛ, які ухвалювалися до 2014 р.

«І зараз ми вже не знаходимося у першій трійці країн, які мають найбільшу кількість справ у ЄСПЛ», -  зазначив Петренко.

За його словами, нині Мін'юст розробляє механізм притягнення до відповідальності тих, хто став причиною ухвалення рішень ЄСПЛ проти України, зокрема і майнової їх відповідальності, «адже Україна платить суму потерпілим із держбюджету».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-