Громадян цікавить оформлення паспортів для виїзду за кордон – Урядовий контактний центр

Громадян цікавить оформлення паспортів для виїзду за кордон – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Майже півроку пройшло від запровадження безвізового режиму, та ажіотаж на отримання закордонного паспорта не зменшується.

Як відомо, безвізовий режим був офіційно запроваджений 11 червня 2017 року на підставі схвалення остаточного рішення Радою Європи про надання громадянам України права на безвізові подорожі до країн шенгенської зони по біометричних паспортах. Вочевидь, надто багато українців довго чекали на це рішення, тож тепер щодня доводиться оформлювати 14-19 тисяч таких паспортів. Та велика кількість бажаючих отримати довгоочікуваний документ, з яким стануть можливими омріяні подорожі до країн Європи, впливає на роботу державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна», яке не встигає виготовити документи усім вчасно. Тому число обурених громадян, які щодня чекають на біометричний паспорт, не зменшується, дехто з них чекає більше двох місяців.

Водночас, процес виготовлення паспорта не залежить від Державної міграційної служби України. Натомість у відомстві громадянам радять для прискорення видачі документа надавати докази для термінового оформлення документа: квитки, ваучер на туристичну подорож тощо.

І якщо певні незручності супроводжують містян, то  процес отримання нового документа перетворюється на суцільну проблему для жителів сільської місцевості. Адже їм доводиться долати десятки кілометрів доріг, аби здійснилася їхня мрія. Проте, нещодавно в одному із сіл Дніпропетровщини було встановлене обладнання, яке може виготовляти біометричні паспорти. За словами голови  Дніпропетровської облдержадміністрації Павла Резніченка, одне із завдань ініційованої Президентом Петром Порошенком децентралізації – наблизити до людей якісні адміністративні послуги. На Дніпропетровщині вже працюють 56 центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), де можна отримати майже 200 послуг. Сьогодні стала доступною видача біометричних паспортів навіть у сільському ЦНАПі. Це унікальний випадок для України.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 року №152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон», з 20 грудня 2016 року в Україні припинилося прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що не містить безконтактного електронного носія.

Також, відповідно до Закону України від 14 липня 2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України» з 1 жовтня 2016 року в Україні запроваджується видача паспортів громадян України у формі картки, що містить безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документа, всім громадянам.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 7 тисяч  звернень з питань оформлення чи обміну паспорта громадянина України та оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Загалом, громадяни скаржилися на відсутність талонів для подачі документів, відсутність вільних місць в електронній черзі, затримку виготовлення паспорта навіть при оплаті за терміновість.

Так, киянка звернулася до працівників урядової «гарячої лінії» зі скаргою на те, що впродовж двох місяців не може отримати свій закордонний паспорт, хоча термін його виготовлення становить 20 робочих днів. Жінка повідомила, що через кілька днів вона має терміново виїхати за кордон, у зв’язку з робочою поїздкою, але й досі не володіє інформацією, чи надруковано її паспорт, і де він знаходиться. Заявниця попросила сприяння у пришвидшенні друку та передачі біометричного паспорта для виїзду за кордон у найкоротший термін до ЦНАПу м. Київ. Після розгляду даного звернення Державною міграційною службою України питання було вирішене повністю. Під час зворотного зв’язку із громадянкою було встановлено, що через два дні після звернення вона отримала закордонний паспорт та виїхала за кордон.

Заявниця з м. Кривий Ріг Дніпропетровської області повідомила на урядову «гарячу лінію» про те, що подала до управління Державної міграційної служби в одному з районів міста документи для виготовлення біометричного паспорта її сину для виїзду за кордон. Від поліграфкомбінату «Україна» жінка отримала повідомлення на електронну пошту, що документ уже виготовлено та відвантажено до відповідного територіального підрозділу ДМС України. Та коли заявниця звернулася до управління Державної міграційної служби, їй повідомили, що паспорт іще не отримали. Громадянка зазначила, що через декілька днів у її сім’ї заплановано виїзд за межі України, тому вона просить сприяння у видачі її сину біометричного паспорта для виїзду за кордон. Розглянувши звернення, Державна міграційна служба повністю владнала це питання, і за декілька днів син заявниці отримав закордонний паспорт, що і було підтверджено зворотним зв’язком.

Громадянин з м. Долина Івано-Франківської області звернувся на «гарячу лінію» зі скаргою на те, що вже минуло більше місяця, як він подав документи для виготовлення біометричного паспорта до Долинського районного сектора ДМС України в Івано-Франківській області, але документ досі не готовий. Чоловік повідомив, що має виїхати за кордон через декілька днів, адже в нього заброньовані квитки, тому просив сприяння в прискоренні виготовлення паспорта. Звернення було надіслано на розгляд Державній міграційній службі України. Під час зворотного зв’язку було встановлено, що вже за декілька днів громадянин отримав біометричний паспорт для виїзду за кордон.

За період з 10 по 16 листопада 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 139 тисяч 733 дзвінки, а також 1223  повідомлення зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-