Вбивство головреда Forbes: в Україні затримали громадянина РФ

Вбивство головреда Forbes: в Україні затримали громадянина РФ

Укрінформ
Служба безпеки України за інформацією Генерального секретаріату Інтерполу затримала двох громадян Росії, оголошених у міжнародний розшук. Один із них, уродженець Чечні, підозрюється у скоєнні замовного вбивства головного редактора російської версії видання Forbes Пола Хлєбнікова.

Про це інформує в суботу прес- служба СБУ.

"У Києві правоохоронці затримали уродженця Чечні, оголошеного у міжнародний розшук за скоєння особливо тяжких злочинів. За інформацією Інтерполу, іноземець брав участь у скоєнні низки замовних вбивств, зокрема головного редактора російського видання "Форбс" – громадянина США Пола Хлєбнікова та заступника голови – керівника апарату уряду Чеченської Республіки у 2001-2003 роках", - йдеться у повідомленні.

За оперативною інформацією спецслужби, після втечі з Росії затриманий перебував у складі організованого злочинного угруповання, яке в Україні займалося вимаганням грошей у приватних підприємців.

Читайте також: Росія як держава-окупант зобов`язана… Текст проекту резолюції ООН

Крім того, на Полтавщині співробітники СБУ затримали ще одного громадянина РФ, оголошеного у міжнародний розшук. Раніше засуджений за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів у складі організованої групи в країнах ЄС уродженець міста Грозний тривалий час переховувався від слідства.

"За інформацією Інтерполу стало відомо, що у 2013 році підсудний росіянин за допомогою свого спільника здійснив втечу з приміщення залу суду міста Сандвік у Норвегії. Після скоєння чергових злочинів, пов’язаних із викраденням автомобілів престижних марок, громадянин РФ був поданий у міжнародний розшук Французькою Республікою. Для уникнення кримінальної відповідальності він переховувався у різних країнах за підробленими паспортами", - зазначили в СБУ.

Наразі вирішується питання щодо обрання затриманим запобіжного заходу та проведення перевірки щодо подальшої їх екстрадиції.

Як повідомляє "Медуза", у вбивстві Пола Хлєбнікова обвинувачували уродженців Чечні Мусу Вахаєва і Казбека Дукузова. У 2006 році вони були виправдані, але вирок скасував Верховний суд. На новий розгляд справи Дукузов не з'явився - і був оголошений в розшук. І Вахаєва, і Дукузова обвинувачувалися також у вбивстві заступника голови уряду Чечні Якова Сергуніна.

Як відомо, головного редактора російської версії Forbes Пола Хлєбнікова застрелили 9 липня 2004 року на виході з редакції. У справі про його вбивство обвинувачували уродженців Чечні Казбека Дукузова і Мусу Вахаєва, а також нотаріуса Фаїля Садретдінова, який, як стверджувалося, найняв їх для вчинення злочину.

У 2006 році вони були виправдані, але вирок скасував Верховний суд. На новий розгляд справи Дукузов не з'явився - і був оголошений в розшук. У 2015 році ЗМІ повідомляли, що слідчі дізналися про можливе перебування Дукузова в Чечні.

Замовником вбивства Хлєбнікова, за версією слідства, був один із лідерів чеченських бойовиків Хож-Ахмед Нухаєв, на основі бесід з яким журналіст раніше написав книгу "Розмова з варваром". Нухаєв оголошений у розшук. За однією з версій, його могли вбити в Чечні за кілька місяців до замаху на Хлєбнікова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-