Спецоперація Білорусі проти Шаройка свідчить про

Спецоперація Білорусі проти Шаройка свідчить про "роль сателітів Москви" – ІС

Укрінформ
Затримання в стилі НКВД-ФСБ білоруськими спецслужбами українського журналіста Павла Шаройка "за підозрою в шпигунстві" є черговим свідченням того, що влада Білорусі остаточно обрала курс на повне підпорядкування режиму Путіна.

Про це йдеться в заяві групи "Інформаційний спротив" щодо затримання журналіста Павла Шаройка спецслужбами Білорусі, опублікованій на сторінці в Facebook координатора "ІО" Юрія Карина.

"Затримання в Мінську білоруськими спецслужбами Павла Шаройка, українського журналіста і патріота України - чергове свідчення того, що сьогоднішня влада Білорусі веде цілеспрямовану діяльність, спрямовану проти суверенної України та її громадян. Повністю копіюючи при цьому чимало з агресивних дій, які демонструє проти України агресор в особі Російської Федерації", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що події останніх місяців свідчать про те, що президент Білорусі Олександр Лукашенко і все білоруське керівництво "більше не намагаються приховувати свою роль сателітів Москви, повністю контрольованих ляльководами з Кремля": "Проведення біля кордонів з Україною білоруськими військовими навчань спільно з військовослужбовцями ЗС РФ і під керівництвом агресора в особі Росії, голосування в унісон з РФ проти резолюції щодо Криму в ООН, надання території Білорусі для операцій ФСБ РФ проти українських громадянин (П.Гриб), а тепер і "самостійне" проведення спецоперації проти українського журналіста П.Шаройка – яскраві тому свідчення".

Координатори групи "ІС" зазначили, що вони знайомі з Павлом Шаройком досить давно, "враховуючи, що закінчували одну "альма-матер", де стали військовими журналістами".

"Під час роботи в Мінську, після початку агресії РФ проти України, Павло завжди прагнув висвітлювати ситуацію об'єктивно; завжди наполягав на тому, що громадяни Білорусі не бачать ворога в особі України, як би не старалася російська пропаганда довести зворотне; що наші держави мають за будь-яких умов залишатися в добросусідських, дружніх відносинах, і розв'язана Росією війна не повинна впливати на це партнерство", - йдеться в заяві.

Читайте також: ІМІ закликає міжнародні організації допомогти у звільненні журналіста Шаройка

Проте, переконані в групі "ІС", влада Білорусі, "остаточно обравши курс на повне підпорядкування путінській кліці", вирішила, що така позиція українського журналіста їм "не підходить".

"Діючи в стилі НКВД-ФСБ, КДБ Білорусі заарештував Павла за "підозрою в шпигунстві". Такі формулювання в арештах українців у РФ вже давно викликають лише подив і сумнів у розумових здібностях представників ФСБ РФ, проте білоруські колеги (точніше, підлеглі) російських карателів без тіні сумніву взяли на озброєння весь арсенал ФСБ", - підкреслили в "Інформаційному спротиві".

Координатори групи закликали МЗС України, правозахисні структури вжити всіх заходів до того, щоб втрутитися в ситуацію і звільнити Шаройка.

"Україні також необхідно розглянути зі свого боку, а також подати відповідні пропозиції західним країнам щодо питання про введення санкцій проти вищого керівництва Білорусі, керівництва Генштабу ЗС РБ, КДБ РБ, ГРУ ГШ ЗС РБ, МВС РБ у зв'язку зі співучастю і підтримкою агресії РФ, злочинами проти громадян України і журналістів, а також у зв'язку з регулярною контрабандою товарів в ОРДЛО через територію РФ", - додали в "ІС".

Як повідомляв Укрінформ, КДБ Білорусі затримало ще 25 жовтня власного кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка за підозрою в шпигунстві, втім, про це стало відомо лише 17 листопада. Йому надали тільки державного адвоката.

Це вже не перший інцидент з українцями у Білорусі. Так, 24 серпня в цій країні зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Юнак поїхав у Білорусь зустрітися з дівчиною, з якою, за словами його батька, познайомився в інтернеті. Білоруські силовики тривалий час заявляли, що Гриба в них немає. Проте згодом прикордонники визнали факт перетину ним українсько-білоруського кордону. Пізніше з'ясувалося, що Гриб знаходиться в Росії в краснодарському СІЗО № 5, його звинувачують у тероризмі. 

Фото: NewsONE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-